![]() |
Kierunki ¶wieci³y ci±gle i w koñcu zgas³y?
Afra sta³a chwilê na deszczu, potem wsiad³em i kierunki zachowywa³y siê strasznie dziwnie - mryga³y coraz szybciej a¿ do ci±g³ego palenia siê po w³±czeniu. Pomy¶la³em, ¿e mo¿e gdzie¶ woda jest i jak wyschnie bêdzie git, ale po paru dniach nieje¿d¿enia wsiad³em i w ogóle siê nie w³±czaj±.
Gdzie szukaæ przyczyny? Kurna jutro jadê i nie mam czasu rozd³ubywaæ wszystkiego ;/ |
Na 99% przerywacz.
|
mhm to przerywacz, pewnie dosta³ wody bo szczelnosc te¿ ma swoje granice i wysiad³...
|
Mia³em to samo, to by³ przerywacz, pasuje od chinskich skuterów/motocykli.
|
panowie proszee o diagnozê bo z elektryki to ja baterie w piloce wymieniam. kierunek lewy przód i ty³ bez zarzutu kierunek prawy ty³ 2 razy szybciej, przod wolno albo wcale. dzieki
|
proponujê sprawdziæ masê
|
Sprawd¼ ¿arówki i ich oprawki, mo¿liwe, ¿e co¶ za¶niedzia³o i s³abo kontaktuje.
|
dzieki ch³opy za wskazówki. w pn jak wróce zaraz do ataku i pochwale sie wynikami
|
U mnie po glebie na Szuter Party tez cos kierunki pojebalo.
Obmacalem przerywacz, rozlaczylem, dmuchlem tu i tam i nic to nie pomoglo;( Juz myslalem ze cos sie spier...lo. Ale lapke wsadzilem za tripa, kablami poruchalem i dziala. Wiec sprawdz ze kumie i to... |
Dzieki wielkie za wsparcie psychiczne i techniczne. ¯arówka by³a lekko obluzowana miêdzy bañk± i obudow± co spowodowa³o przerwanie jednego drucika, ¿arnik ca³y (dobre co...) co powodowa³o fiksowanie jednej strony. Sprawdzi³em to pó¼niej jak wymieni³em podejrzan± ¿arówkê, pewnie na skutek drgañ (3 lata - ok. 30tysi). Oby³o siê bez rozbierania tego i tego i tamtego.:bow: jeszcze raz dziêki
|
U mnie tez by³a taka historia, po ostatniej wizycie na myjce. Napsika³em WD40 na prze³±cznik i sie wzie³o i naprawi³o. Przez wszystkie lata u¿ywania AT mia³em ju¿ kilka chwile ¿e by³em pewny ¿e jebn±³ przerywacz ale zawsze siê jako¶ sam naprawia³ i dalej mam oryginalny od nowo¶ci :)
|
Palenie siê ca³y czas kierunku jest spowodowane zlepieniem styków przeka¼nika na skutek ich wypalenia.
Sam przeka¼nik nie jest tak prostacki, bimetaliczny jak np. w MZ :D i sk³ada siê z elektroniki sterujacej (przerzutnik astabilny) i przeka¼nika w³a¶ciwego :haha2: Mozna wymieniæ sam przeka¼niczek w prze³±czniku- w RD07 jest OMRON G4S-1112-CU-B, jest to przeka¼nik na 9V- cokolwiek innego na 9V podejdzie o odpowiedniej obci±¿alno¶ci dla ¿arówek kierunków- musie byc tylko odpowiednio ma³y aby siê zmie¶ci³ w obudowe. Na jaki¶ czas pomaga przepolerowanie papierkem ¶ciernym styków przerywacza Aha-temat dla cierpliwych, bo trzeba precyzyjnie "rozkroiæ" plastikow± obudowê prze³±cznika z 2 stron aby wylutowaæ stary przeka¼nik- nie da sie ca³ej p³ytki wysunaæ bo elektronika jest zalana klejem przed wilgoci± |
Przerywacz by³. Nowy 15 z³ :>
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:28. |