Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Głębsza woda + moja afryka = postój (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=12406)

czosnek 01.03.2012 14:48

Głębsza woda + moja afryka = postój

Póki zima za oknem i Afryka nie pójdzie do mechanika mam pytanie do forumowych specjalistów.
Otóż gdy wjeżdżam Afryką mą w głębszą wodę, Afryka owa praktycznie od razu gaśnie. Czasem odpala od razu a czasem muszę włączyć ssanie by odpaliła. Dodam, że gaśnięcie nie jest wynikiem mojej paniki po wjeździe do wody i puszczenia gazu :)

W czym może tkwić problem?

Gawień 01.03.2012 14:54

a do mniej więcej jakiej wysokości dochodzi woda?

tedix86 01.03.2012 14:58

Mnie po wizycie w rzece padl przekaznik i pompa wiec moze cs z tego sie moczy i moze powodowac takei obiawy. Dodatkowo wyczyscilby filtr powietrza

czosnek 01.03.2012 15:03

Wystarczy woda do połowy koła. Gaśnie po uderzeniu pierwszej "fali" po wjeździe do wody. Po czym odpala i już dalszą część przejeżdża bez problemu.

Na filmie w 0:35 jest przykładowa "kałuża" w której moja Afryka zgasła (Ta na filmie to nie moja ;) ).

Robin 01.03.2012 15:05

Cytat:

Napisał tedix86 (Post 224661)
Mnie po wizycie w rzece padl przekaznik i pompa wiec moze cs z tego sie moczy i moze powodowac takei obiawy. Dodatkowo wyczyscilby filtr powietrza

Pompa nawet jeśli odrazu przestałaby pracować po zanurzeniu to i tak poziom paliwa w gaźnikach pozwoliłby na prace jeszcze przez kilka chwil, filtr powietrza też raczej nie ma tu nic do rzeczy.
Hmmm

Tak sobie teraz pomyślałem, czy przypadkiem nie mógłby to być czujnik bocznej stopki - może zwiera od razu po wjeździe do wody??? Dla testu mógłbyś wjechać na "luzie" i zobaczyć czy teź zgaśnie.

P.S.
Przy okazji Czosnek - co to za nagrywka/podkład muzyczny z pierwszej części filmu z tej Waszej wyprawy???

Dubel 01.03.2012 15:15

Zacząć bym radził od drobnostek np. czujnik stopki bocznej
Pozdro

aciu 01.03.2012 15:15

cholera wie, jeśli miała by to być wina jakiegoś czujnika/przekaźnika/elektryki, to na tej wysokości masz tylko czujnik luzu koło zdawczej, stopka boczna....(może stopka fiksuje??) i nic więcej...a na silnik woda nie straszna od tej strony...tylko od filtra powietrza. Obstawiam ukręcone kabelki stopki albo jej czujnik.

czosnek 01.03.2012 15:19

Ale jeśli ma to związek ze stopką to czy Afryka nie gasłaby też przy innych okazjach?

RobinCzWa: farben lehre "corrida"

rambo 01.03.2012 15:20

Czujniczek Czosnek Cza Czasnąć :) :Thumbs_Up:

aciu 01.03.2012 15:23

jeśli wina tkwi w czujniku...nie rozbierałem go jeszcze na czynniki pierwsze, obcykaj go z zewnątrz może ma jakieś uszkodzenia mechaniczne, lub zacieki rdzy, może woda mu szkodzi jak jest rozwarstwiony/ma uszczerbek ... nic innego na tej wysokości nie wpada mi do głowy.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:51.