Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Przewód PALIWOWY !!! (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1358)

STRUś 17.08.2008 00:32

Przewód PALIWOWY !!!

Podczas ostatniego zdejmowania zbiornika zauważyłem, że mam sparciały przewód paliwowy (zbiornik -> filtr paliwa). Czy ktoś może wymieniał ? Jeśli tak to gdzie można je znaleźć ?

Do Hondy nawet nie dzwonię bo pewnie kosztują 434912928 zł za 1 cm :)

Z góry dzięki za pomoc

P.S
Nigdy nie miałem do czynienia z motocyklami typu WSK a mam we Wrocławiu sklepik z częściami do takich moto, może tam coś dopasuję !?

KML 17.08.2008 01:11

Musisz dopasować tylko średnice i zwrócić uwagę aby był dobrej jakości (grube ścianki), bo tanie przewody pod wpływem paliwa robią sią miękkie i potrafią samoczynnie zaginać blokując przepływ paliwa.

Ps. po co założyłeś 3 takie same tematy? :)

7Greg 17.08.2008 08:53

A może tylko wydaje Ci się, że jest sparciały ? Mój też na zewnątrz jest popękany ale działa bez problemu.

Vooytas 17.08.2008 10:37

Miałem ten sam problem, kupiłem wężyki dobrej jakości w Katowicach w JKK na ul. Rzepakowej. Na wężyki o śr 8mm wewnątrz nie dało się założyć spirali metalowej ochronnej. Założyłem na niego rozcięty wężyk o śrenicy wew, chyba 12mm i połapałem opaskami. Jakieś zabezpieczenie termiczne musi być. Jeden wężyk napewno leci blisko kolektora wydechowego pod prawą chłodnicą.
Pozdrawiam.

newrom 17.08.2008 11:15

Z tego co pamiętam to wężyk ma mieć 10mm średnicy wewnętrznej. Kupiony w jakimś sklepie motoryzacyjnym. Greg, wymień ten przewód bo w końcu będzięsz miał jak ja. Po dotknięciu zaczynała się waha lać :))

pozdr
newrom

wlodar 17.08.2008 13:25

Metalowa spirala ochronna potrzebna nie jest kiedy złożysz porządne wężyki. Ja do dużego zbiornika Touratecha zrobiłem sobie drugi system wężyków, w którym nie używam tych oryginalnych.
Nowe węże mają wewnętrzną średnicę równą oryginalnym, zaś ścianki są znacznie grubsze i zbrojone wewnątrz siatkę.
Nie używałem także oryginalnych zacisków, a stalowe tasiemki zaciskowe.
Taki system wężyków sprawia wrażenie być znacznie solidniejszym od oryginalnego.
Pozdro!

bigos 21.03.2009 21:53

Podłączę się pod ten wężykowy wątek. Chciałem dziś wymienić filterek paliwa, ale jako żółtodziób poległem, gdyż po zdjęciu zacisku, przy umiarkowanej przemocy nie udało mi się zdjąć wężyka z króćca filterka. Z racji tego, że dzisiaj już co nieco poukręcałem zostawiłem temat na później. Czy jest jakiś sposób na zachęcenie wężyka do zejścia z filterka (WD40, ...), czy pozostaje tylko wersja siłowa?

Misza 21.03.2009 22:14

Wersja ta bardziej umysłowa (inteligentna) zakłada złapanie wężyka kombinerkami, pokręcanie nim aż zlezie z filterka, wersji bardziej siłowej jeszcze na szczęście nie wymyśliłem :D W narzędziowce mam zawsze pod kanapą 20cm wężyka zapasowego.

bigos 21.03.2009 22:44

Cytat:

Napisał Misza (Post 50284)
Wersja ta bardziej umysłowa (inteligentna) zakłada złapanie wężyka kombinerkami, pokręcanie nim aż zlezie z filterka, wersji bardziej siłowej jeszcze na szczęście nie wymyśliłem :D W narzędziowce mam zawsze pod kanapą 20cm wężyka zapasowego.

Przy następnym podejściu skorzystam z delikatnego kombinerkowego wsparcia :D .

wieczny 22.03.2009 13:53

Płaski śrubokręt i odpychanie końca przewodu od korpusu filtra. Zawsze działa. U mnie w sensie :).

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:31.