![]() |
Gruzja -jakie opony
Witam,wybieramy się do Gruzji 15 sierpnia na cztery motory.Chcemy obiechać Morze Czarne do okoła,drogą Wojenną ,Gruzja,Turcja .Moje pytanie jest takie;czy brać opony kostki na wymiane ,czy można zrobić tą trase na zwykłych gumach.Jeżeli trzeba zmieniać gumy to jakie najlepiej kupić chodzi mi o marke i model , dzięki za pomoc,pozdrawiam.
|
To zależy od trasy, którą chcecie lecieć . Jeśli to ma być trasa objazdowa, bez wielkich eksploracji to dacię radę na oponach szosowych . Komplet nowych powinien załatwić sprawę .
Droga wojenna poza ubytkami jest asfaltowa . Ubytki w niektórych miejscach (nie koniecznie DW) są uzupełniane ostrym grysem . Na grysie zalecał bym dbanie o opony i rozwagę przy odkręcaniu manetki . Z mojej strony . Leciał bym na oponkach na których latam na co dzień i znam je i ich możliwości . Na 4 moto zabrał bym 1 komplet dodatkowo na wszelki wypadek . No chyba , że ktoś ma ewidentne szczęście do rozwalania opon, zabiera komplet dodatkowo :) |
Mamy dwa tygodnie na zrobienie całej trasy , więc nie będziemy szaleć offem ,ale chcemy zobaczyć miejsca które były polecane na forum ,te wyżej położone też :).
|
bylem w Mestii, zrobilem droge wojenna, bylem w Vardzia, w Batumi, trase Akaltiskhe - Batumi, pojezdzilem po Kachetii - dalo rade na szosowych oponach (Tourance) mimo moich marnych umiejetnosci.
|
Cytat:
|
około 8 tysięcy ,mamy na to dokładnie 17 dni
|
Cytat:
Ja na podobną wyprawę na tył biorę Mitasa E07, na przód E08. Co do przodu to proponuję pomyśleć nad czymś innym niż mitas. |
Cytat:
|
taki nowy komplet spokojnie objedzie całą trasę (jeśli nie będzie niespodzianek)
|
Opony spokojnie dadzą radę tą trasę, trzeba pilnować ciśnienia i uważać na kamieniach bo E07 lubi pękać.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:25. |