![]() |
Macedonia - co warto zobaczyć. Może Korab?
Niestety nie znalazłem wątku dotyczącego Macedonii.
Wiem, że sporo osób było. Może ktoś poleci ciekawe miejscówki? Czy coś poza Ochrydem możecie polecić? Kusi mnie najwyższy szczyt czyli Korab. Może ktoś był i poradzi jak to ugryźć. Ile czasu trwa podejście, jak trudna jest ta góra itp. Z góry dzięki za wszystkie propozycje i uwagi. |
Miasto i jezioro Ohrid, przy granicy z Albanią.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ochryda. |
Z pielgrzymek widzianych na fotach z netu można przypuszczać, że stopień trudności średnio niski :confused:
http://www.korab.org.mk/korab04/korab04_1.jpg Ale nic, my dojeżdżamy na motkach maksymalnie jak się da i dalej z buta. Oby się nie okazało, że wjedziemy na sam szczyt :mur: Jeśli ktoś był w tamtych regionach mile widziane uwagi. |
Cytat:
Widać pewne rozbieżności jeśli chodzi o ilość turystów na szlaku:) |
jezioro Prespanskie i opuszczony hotel Evropa.
Nie warto za to Skopje. |
Cytat:
|
Gdzieś czytałem, że mają co roku pielgrzymkę na szczyt.
Wtedy są tłumy. Może to foty z takiej imprezy... |
Faktycznie, też gdzieś mi się obiło na temat prawosławnych pielgrzymów :Thumbs_Up: Większość fotek było z września, więc jest szansa, że będzie puściocha. :bow:
|
Mawrowo - Samo jezioro i park narodowy bardzo malownicze i w porównaniu z Ochrydem mało uturystycznione. Jeśli wybieracie się do Ochrydu to warto się przejechać drogą 409 - prześliczne widoki, trzeba tylko uważać na głazy, bo się odłupują z bocznych ścian. Po drodze jest Monastyr St. Jovan Bigorski - cudnie rzeźbiony drewniany ołtarz ma.
Pozdrawiam Hanka __________________________________________________ _______ Różnica między niemożliwym a możliwym leży w ludzkiej determinacji |
A jak byś chciać jechac z Albani do Ochrydu to jedną z piękniejszych drog jest trasa z Tirany do Elbasan :) Ale znaleźć wyjazd z Tirany bez gps, bezcenne :)
Pozdro |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:11. |