![]() |
halogeny przeciwgielne do RD 07
Zastanawiam się nad założeniem do Afryki halogenów przeciwmgielnych, na wzór GS 1200 Adv.
http://www.boxer-motor.com/sklep/pro....jpg&w=80&h=53 Halogen przeciwmgielny, owalny, niebieskie soczewki, czarna oprawa, 12V H3 55W, średnica 36 mm . Wymiary L x B x H = 79,3 x 64 x 51 mm, cena ok 197 zł Mam tylko pytanie do fachowców, czy system elektryczny w RD 07 wytrzyma dodatkowe obciążenie 110 W ? (już reflektory główne świecą podwójnie 2 x 35 W) |
1 Załącznik(ów)
Witaj,
miałem kiedyś zamontowane takie do gmoli, zakupione na alegro za 60zł ale dalekosiężne podłączone przez przekażnik do długich. Niestety brat mi je zabrał:(:( i jeżdżą teraz w super tenerce. |
fabryka prądu w AT daje coś koło 350W , jeśli seryjne oświetlenie bierze ok 80W i dołożysz te 110 to spokojnie wystarczy.
Dla bezpieczeństwa akumulatora powinno pozostać koło 120-150W luzem co by go doładowywać.Te wolne 10-12A powinno naładować nawet rozładowany w godzinę może z hakiem. |
W mojej włoszce z lampami od Poldolota (czyli 2*H4) założyłem przeciwmgielne podłączone pod pozycyjne. Jak zaświecę wszystko na raz to ładowanie spada do około 13.,5-13.2V, jak dołożę do tego manetki grzane to prądu już nie starcza bo jest poniżej 13V. Ciekawe jak jest teraz bo wyciepałem pompę i wsadziłem podciśnieniową...?
|
2xH4 plus halogeny to daje ok 225W czyli pozostaje wolne ok 120W.
Czyli by się potwierdzały moje wyliczenia że te 120-150 powinno być w rezerwie. |
Pompa bierze 50W. Do tego na pewno coś jeszcze. Zapłon? Poza tym oświetlenie zegarów, tylna lampa, 50W wiatrak musi mieć rezerwę żeby się mógł włączyć... Klaksonu nie liczę.
|
Fakt, jak by policzyć wszelkie możliwe odbiorniki czyli drogowe, pozycyjne, stop, pompa , wiatrak, manetki , kontrolki , sygnał......to wyjdzie pobór ok 280W .
Przy takim poborze na akumulator zostaje niewiele,na tyle że nie będzie się rozładowywał. |
...z roznych opisow i doswiadczen tego forum moje zdanie jest takie zeby do minimum ograniczyc ingerencje w elektrownie jak i sama wiazke elektryczna (nie ciąć i nie wcinac sie) ...wszelkiego typy manety, halogeny, GPS itp. skutecznie skracaja zywotnosc regulatora...osobiscie ograniczylem sie do Voltomierza i gniazda zpalniczki (bezposrednio z klem osobna wiazka z bezpiecznikiem przeciazeniowym).
oczywiwcie mozna żąglawac Watami (diody,Mikuni itp.) ale czy jest sens ? wciaz uwazam, ze to motocykl i chcialbym by tak pozostalo....nie jak nowy GS kupa elektroniki itp HEJ |
podzielam wypowiedz kolegi Ropucha co komu dadzą przeciwmgielne światła ? I inne pierdziolniki elektryczne
|
Cytat:
Hmmmmmm radość...........:D p.s Wydaje mi się że [ewne bajery sie przydają... manetki grzane no to może GPsik itd.. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:31. |