![]() |
problem z deflektorem
Witam! Może ktoś podrzuci rozwiązanie:
przy założonym na oryginalna szybę deflektorze - wys 14 cm (ok. 4 cm zachodzi na szybę) podczas jazdy pow. 80 km/h kask dostaje wibracji, niezbyt dużych ale bardzo wku.......ych. Występuje przy każdym ustawieniu tego szpeja. Poza tym reszta jest git. Szyba z deflektorem przejmuje znaczną część strumienia powietrza i komfort jazdy znacznie się poprawił. Ma ktoś podobne obserwacje?? PZDR!! |
Kup większy deflektor.
|
Albo obniż kanapę:D (ja tak musiałem zrobić).
|
Zdejmij daszek z kasku (jeśli masz) :)
|
Cytat:
Cytat:
|
Kup szybę MRA i po problemie będzie ;)
|
Jakie wibracje?
Jaki deflektor? |
Samo założenie deflektora nie zawsze załatwia sprawę.
Istotne jest uspokojenie strugi powietrza i poprowadzenie ciut wyżej aby jej zejście trafiało ponad szybę kasku . Szkoda że nie wstawiłeś fotek szyby i deflektora oraz zdjęcia z boku jak siedzisz na motocyklu. Nie wiadomo jaki masz deflektor czy pod jakim kątem ustawiony. Oryginalna szyba jest krótka i lekko zaokrąglona co daje optymalne zejście z niej powietrza ( pomijam gdzie komu trafi powietrze i że jest za krótka do uzyskania komfortu powietrznego). Z tym deflektorem masz zrobiony bałagan aerodynamiczny i chaotyczna zejściowa struga powietrza idzie ci w szybę kasku. Zakładanie nawet dużych deflektorów na krótkie szyby nie da takich dobrych efektów jak przy wyższej szybie z małym deflektorem który wtedy musi tylko lekko podbić powietrze (a nie jak w twoim przypadku z nim walczyć). Zwróć uwagę że jak jadąc staniesz na podnóżkach z otwartą szyba kasku to masz ciszę i czujesz spokojne równomierne powietrze. I masz odpowiedź co powinna robić szyba ewentualnie z dokładką oczywiście w miarę możliwości konstrukcyjnych. Zrób zdjęcia bo dalsze dewagacje w tym temacie na podstawie skąpych danych to wróżenie z fusów. Cytat:
|
Ja się w sumie z deflektora wyleczyłem. Tzn. na lato, na trasę - założę. W mokrą pogodę, w chłód - oryginał ma kolosalną przewagę, gdyż pozwala wentylować prawidłowo kask. Gdy upał, w korkach, jest dużo większy komfort termiczny niż z deflektorem. Hałas, mimo wszystko, wolę eliminować dobrymi korkami.
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:01. |