![]() |
Mandat Turcja
Koledzy mam pytanie - mój znajomy 2 lata temu jechał motocyklem z Polski do Iranu przez Turcję. w Turcji otrzymał mandat za prędkość ale nie zaplacił go na miejscu bo Turcy nie przyjmują kasy (mial zaplacic na granicy) - na granicy nikt go nie pytal o mandat - wiec pojechal dalej. Czy chcac teraz ponownie przejechac przez Turcję - moze go za to kara jakaś spotkać? - jeżeli tak to jaka?
|
Kiedyś ścinali łeb, teraz podobno jest gorzej. Ja bym nie ryzykował ;)
|
Łamanie kołem?
|
ACPUS w kwestii mandatu nie pomogę, może warto do Konsulatu zadzwonić? Na pewno mają w miare dobrze "zKomputeryzowane" granice i autostrady!
Kolega na granicy Bułgaria/Turcja miał problem z wjazdem, gdyż o takim numerze rejestracyjnym, już wjeżdżał Ktoś innym pojazdem... Potem się okazało, że też i z innego kraju! :) Rumun(obywatelRumunii) miał identyczną rejestrację w aucie, jak kolega w GSie z PL. Odbiło się o "SzefaGranicznego", ale bardzo kulturalnie...po około 50minutach wyjaśniono i "NołProblemMajFrend"-moSZna jechać! :Thumbs_Up: |
Zanim znieśli granice to niektóre kraje miały nazwę to system , gdzie rejestrowani byli innostrańcy i ich pojazdy , którzy dopuścili sie na terenie kraju wykroczeń drogowych i zostali ukarani mandatem , kiedy tego mandatu nie zapłacili rejestrowano ich w nim . Wgląd do tego systemu miały wszystkie służby , też te graniczne , dowiedz się czy coś takiego działa w Turcji .
|
Turcja ma system do kontroli mandatów na granicy. Nas w tym roku skrupulatnie sprawdzali i dopiero mając magiczne "trzy pieczątki" (straż graniczna, cło, policja) wypuścili do Gruzji. Nigdzie pewnie nie uzyskasz wiążącej odpowiedzi czy mandat po 2 latach się przedawnił. Jedyny pewny sposób to jechać na granicę - najwyżej każą zapłacić mandat z odsetkami i tyle :)
|
koledzy śliczne dzięki za informacje
|
Cytat:
|
Cytat:
Bo jak nie On, to Kto?!?!?! Mirmił opowie swoją historię...czy może Orzep, albo Zenon H. z Szamotuł?! |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:31. |