![]() |
remont czy uzywany silnik
witam wszyskich . w mojej afri padl walek zdawczy zastanawiam sie czy remontowac i wymienic na nowy czy kupic uzywany silnik gosc od ktorego chce go kupic powiedzial ze silnik jest po nieduzym przebiegu przeslal mi zdjecia zauwazylem ze troszke jest przypocony i ma jeszcze orginalna zebatka zdawcza to moze swiadczyc o jego niskim przebiegu tylko martwi mnie to lekkie pocenie no i silnik niebyl jakis czas uzywany niewiem na co sie zdecydowac
|
Mój silnik ma 80 tys km a też ma oryginalną zębatkę :) Dużo osób zakłada oryginalne zębatki bo są po prostu lepsze.
A wszystko zależy w jakim stanie jest Twój silnik z wyrąbanym wałkiem , niestety z kupowaniem używki to też loteria. Pozdro |
to zdjeci silnika ktory chce kupic gosc zapewnia mnie ze silnik jest igielka luzu na walku brak i ma maly przebieg http://img267.imageshack.us/img267/580/gsxf750008.jpg
|
Dużo zależy w jakiej kondycji jest Twój stary silnik.
Przypuszczam że ma trochę za sobą jeżeli padł wałek. Fajnie jakbyś napisał co w Twoim rozumieniu znaczy padł? Wytarły się kliny/frezy? Ukręcił się czy co? Stary silnik "brał" olej? Jak z kompresją? Jak z rozrządem etc. jeżeli ogólnie silnik jest zmęczony to szukaj następnego i ciesz się jazdą. Ja już drugi raz nie remontowałbym silnika...... Szkoda kasy i pracy. przypoceniem sie nie martw.... Wokół zębatki to pewnie smarowidło do kety (choć sama keta wygląda na suchą). lekkie przypocenie przy pokrywach czy pokrywkach zaworów to już zupełnie bym olał. |
a jak bierze tójka w lekkim ofie 0.5l na 200km to duzo? trzeba robic remont? i jak co s to co mozze byc popsute? i ile naprawa koszuje
|
padl walek to znaczy wieloklin jest juz wybity zamiast trapezu ma ostre wierzcholki tylko czekac jak zerwie te kliny pozatym silnik byl w porzadku choc mysle za ma sporo przejechane africe mam od maja jak ja kupowalem to wiedzialem ze walek jest juz slaby reszta byla w stanie perfect silnik niewzial mi ani grama oleju chodzi rowno i cicho choc slychac klekotanie sprzegla ale to podobno norma pozdrawiam z cieszyna
|
poczytaj o naprawianiu walka. bylo pisane. poszukac warto czasem a nie od razu remont silnika w panice planowac. a uóż sie uda :)
i trzeba sie przywitac ladnie |
Daj fotke tego wałka. Może nie jest tak źle jak mówisz :)
|
Do autora wątku
Naucz się najpierw pisać po polsku :Thumbs_Up: Panowie, jakieś zasady na tym forum jeszcze obowiązują jak mi się wydaje |
Siema.Jeśli silnik generalnie śmiga to może wklej zdawczą i już:
http://africatwin.com.pl/showthread....highlight=klej myślę , że warto zaryzykować. O nowy napęd dbać, często smarować i będzie Pan zadowolony:D |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:45. |