![]() |
Zacinający się przycisk zmiany świateł
W większości znanych mi Afryk zacinał się przycisk zmiany świateł -
krótkie-długie. Pytanie mam ... to standard ? -i jak rozwiązać problem Za pomoc z góry dziękuję. |
Przeczyścić. Dostał się pewnie jakiś syf i/lub smar się lekko utlenił/nie było go.
Wczoraj w mojej bule właśnie to robiłem. Teraz działa jak trzeba. Jeśli był sporo używany to może być wytarty zaczep na samym włączniku (to, co powoduje, że guziczek pozostaje wciśnięty) i tutaj lekka lipa. Po niedzieli będę rozkręcać to raz jeszcze, bo chce całą bułę zrobić tak, aby była czarna i czysta więc mogę looknąć do tego raz jeszcze. Pewnie da rade dopasować coś z elektroniki powszechnej np. z jakiegoś starego telewizora :D |
Mam ten sam problem. Mnie udaje sie włączyć długie ale gorzej z wyłączeniem. Wykapowałem że jak nacisne na guzik po skosie z góry to sie odblokowuje. Czyściłem pszikałem różnymi smarowidłami i nic. Chyba to już ma poprostu dosyć.
|
U mnie dokladnie to samo jest, mialem cala ta konsolke jedna zapasowa od RD07 i tam jak naciskalem przelacznik to slychac bylo wyraznie takie cykniecie przelacznika, czyli tak jak powinno byc(chyba), postanowilem ze sobie po prostu zamienie, wiec podlaczylem i co sie okazalo, swiatla sie zmienialy ale kierunki nie dzialaly, slychac tylko bylo takie cykanie na przekazniku :mur:
, nie wiem czy to tylko jakies przypadek,ale doszedlem do wniosku ze nie sa zamienne rd07--rd07a, Amen PS:Wydaje mi sie tez ze przelacznik kierunkow tez chodzi deko za ciezko niz powinien, probowalem to rozbierac, smarowac, nic nie daje, moze ktos ma jakis patent na to, byloby milutko |
U mnie pomogło WD40 :)
|
Cytat:
Jak rozebralem ten przelacznik to tam bylo wszystko nasmarowane legancko, sprezynka na swoim miejscu, nic innego tam nie widzialem co by uwagi wymagalo, moze jedynie te styki o ktorych ramirez mowil, ale nie wiem co one maja wspolnego z zacinaniem sie tego, dziwne, no ale jak to bywa na naszym forum pewnie teraz kazdemu zacznie cos tam szwankowac jak juz temat ruszony i sie znajdzie rozwiazanie, czego wszystkim zainteresowanym zycze, hehe |
A jak się uda to już wszyscy przejechali i można włączyć :) U mnie też pomogło rozebranie, WD40, czyszczenie. Nie pamiętam tylko czy tylko raz to robiłem czy częściej bo w międzyczasie miałem problemy z włącznikiem kierunkowskazów.
pozdr, laska |
wd40 do środka i powinno działać. choć używam tego przełącznik żaaaadko
takie rzeczy sie nie psują od przebiegu tylko od niejeżdzenia i nie używania :p |
bez rozbierania. oczyścić czymś penetrującym. np WD-40 , a potem najlepiej smar sylikonowy na przycisk, kliknąć pare razy w celu rozprowadzenia i po sprawie. zabieg powtórzyć co jakiś czas. Ja tak robie ze wszystkimi przełącznikami.
Podobnie sprawę załatwia plak. Ja uzywam smaru silikonowego WURTH I bez problemu:) |
Hm...... w Rd 03 nigdy się nie zacinają :)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:28. |