![]() |
Jaki motorek dookoła Świata?....jachtem :)
Witam. Mam dylemat i pomyślałem ze zapytam expertów :) . Projektujemy jacht(12m) pod podróż dookoła, ( bo dużo już mi nie zostało :)) i najwyższy czas coś tez zobaczyć :). Chciałbym wziąć motorek, podobny do AT ale wolałbym coś lżejszego. Oczywiście najlepiej coś co jeździ w Am. Południowej i chodzi o dostępność ew. części.
Musze zaprojektować "ładownię" :) by to ustrojstwo, najlepiej po wykręceniu kół i przedniego widelca , było tak zgrabne jak laski w Tajlandii :))), i właziło przez w miarę najmniejszą dziurę (czytaj: luk) Macie jakiś pomysł? Z góry dzięki .Ps.Jak się znam to wezmę swoje Tesco.... Świeżych jaj wam życzę, pod te Wielkanoc, paka. Tomek M |
DR'ka chyba będzie ok. Sporo tam tego jeździ (przynajmniej w Kolumbii) sprawdzone na wyjazdach a i niewielkie :)
|
wez sobie jakis skuterek,zeby sie go dalo samemu wyladowac z lajby
|
projektujesz jacht, żeby pływać z motorem?!!! jakiś absurd stary...
taki motorek jaki chcesz ze sobą wziąć to tam kupisz za jakieś śmieszne pieniądze, a będziesz brał na łajbę balast, zabierał miejsce, które możesz wykorzystać na coś innego, o wiele bardziej potrzebnego... kompletnie nie rozumiem... |
Jeden plywa z motocyklem a inny ze 120kg.pasazerem! i jemu tez powiesz ,ze zabral balast?:D nie podcinaj skrzydel... Madej ma wizje i marzenia...jest moze prekursorem nowego trendu;)
|
Weź motor z chlodnicą wody..Zrób dziurę gdzieś na końcu statku gdzie się zmieści i ewentualnie posłuży jako zapasowy napęd śruby. Można kupić ustrojstwo ,które trzyma manetkę w odpowiednim położeniu...Wrzucisz piątkę i pyr pyr ...
|
Łał, co za pomysł...już mi się podoba:) Zanim jeszcze wsiadłem na motor, podróżowałem trochę droga morską. Rowery na jachcie to nie nowina, rowery z małym silnikiem także. Motura nigdy nie widziałem nawet u tych długodystansowych żeglarzy, ale to nie znaczy, ze się nie da. Motocykl jako narzędzie do podróżowania, wziął się u mnie właśnie z żeglarstwa. Pomyślałem sobie kiedyś, że fajnie by było zobaczyć tych kilka miejsc widzianych od strony morza, również od strony lądu. No i teraz przyjaciele z żagli boczą się na mnie, bo mi się motura zachciało;) Bardzo mnie interesuje projekt jachtu i samego pomysłu rejsu. Możesz udostępnić jakieś plany, dziennik budowy, stronę projektu, kilka słów więcej na temat realizacji?
|
Pomysł fajny. Taki motór na jachcie to może mógłby od razu za generator awaryjny robić? :)
|
Ja jak bym mógł to bym spał z motorem to czemu z nim nie pływać ! Ja się człek pobuja kilka tygodni to potem dobrze na kółkach pion złapać jadąc do monopolowego, który może być bardzooo daleko :)
|
Cytat:
Co do załadowania motóra na 12 metrowy jacht przygotowany do żeglugi oceanicznej to ja sobie tego niewyobrażam, no chyba że jakieś mikrus w dużym forpiku w częściach dobrze zaształowany ale słonego to raczej nie uniknie, pozatym w dużych portach zawsze jakiś środek lokomocji wynajmiesz/kupisz a na dziko z kotwicy na pontonie motóra woził nie będziesz, lepiej dwa rowery zapakować a na dalsze eskapady szukać czegoś lokalnie. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:34. |