![]() |
Propozycja zestawienia smarow, past etc..
nie wiem czy to ma sens jakis, pewnie ma, ale czy ktos moglby zrobic jakies szybkie zestawienie smarow, past miedzianych i innych loctite'ow
co gdzie jak i do czego, byloby lux, nieraz w w watkach jest to poruszane, ale jak potrzeba te info znalezc po jakims czasie to trudno sie polapac Z gory dzieki, Pozdrawiam |
dobry pomysł. Jestem za.
1. Smar łozyskowy 2. Smar miedziany (ponad 1000 stopni C) - klemy - wszystkie srubki do wydechu 3. itd kopujcie i dopisujecie dalej. Modyfikujecie tez bzdury - z odpowiednim komentarzem. |
Cytat:
No i niech w tabeli napierw będzie CO SMAROWAĆ, a dopiero potem CZYM SMAROWAĆ. Odwrotnie jest bez sensu ;) Popraw tak: - klemy - wazelina techniczna, lub spec. preparaty w spraju. No i ostatni hicior: - wielowypust wałka zdawczego - Opimoly MP3, Honda Moly 60, Molykote G-N Plus Zdrowia! :hello: |
Cytat:
|
moze żle sie wyrazilem. smaruje tym klemę od wewnątrz oraz gwint srubki. Wlasnie tam gdzie ma przewodzić. Nie ma tego tyle, zeby sie mailo gdzies rozpaprać i zewrzeć.
A wazelina techniczna? Hmm myslalem ze ona do dupy jest... Dawniej , w jawie czy uralu wazelinowalem klemy ale po wierzchu zeby sienie utleniały. Jak sie tego nie robiło to na jednej z klem sie wytrącał jakś żrący biały skrystalizoway syf. Nie wiem co sie zmieniło ale w Afri tego nie widziałem. klem po wierzchu antyutelniaczowa wazelina nie smaruję i nic sienie dziej. Akumulatory sie zmieniły? 1. Smar łozyskowy -lozyska w kolach -slimak, 2. Smar miedziany (ponad 1000 stopni C) - wszystkie srubki do wydechu 3. Wazelina techniczna - klemy aku 4. Opimoly MP3, Honda Moly 60, Molykote G-N Plus - walek zdawczy 5. Kontakt Oel (np Wurth) - spray do spikania konektorów i złączek. - do klem |
grafitowy smar to sie doczegos nadaje? czyba jako montazowy do srubek?
|
Cytat:
|
Super sie temat rozwija i jak widac nawet nasi mentorzy nie bardzo sa pewni co do czego, w kazdym badz razie dzieki za zainteresowanie,czekam na wiecej,
Loctile- wiem ze na sruby do tarcz i do czego wiecej,jakie nalezy zblokowac? od hamulcow? |
Cytat:
Jeszcze układ tabeli bym zmienił, bo to nie sklep chemiczny, tylko poradnik warsztatowy ;) Zróbmy tak: 1. Łozyska w kolach, slimak, - smar łozyskowy syntetyczny, litowy lub od bidy mineralny np. ŁT43 2. wszystkie srubki do wydechu - pasta miedziana 3. Śruby z tendecją do zapiekania się np. od mocowania klocków hamulcowych - pasta miedziana 4. klemy aku - wazelina techniczna - antyutleniacze do styków elektrycznych w spraju (Kontakt Oel itp) 5. konktory i złącza - antyutleniacze do styków elektrycznych w spraju (Kontakt Oel itp) 6. dupa - wazelina kosmetyczna - bepanten (dziękuję Ci Irmo :) ) - sudokrem 7. walek zdawczy - Opimoly MP3, - Honda Moly 60, - Molykote G-N Plus 8. Linki - spraj teflonowy 9. Śruby tarcz hamulcowych - Loctite 270 (demontaż na gorąco) 10. Śruby mocujące zaciski hamulcowe - Loctite 243 - Threadlock medium i soft 11. Pastor - przełyk - rum Tuzemski 12. Osadzanie zewnętrznych bieżni np. łożysk główki ramy w lekko wydupczonych gniazdach - Loctite 603 - Loctite (chyba) 638 (demontaż na goraco) Te Loktajty to sprawdźcie jeszcze bo mogłem coś popieprzyć Zdrowia :hello: |
1. Łozyska w kolach, slimak,
- smar łozyskowy syntetyczny, litowy lub od bidy mineralny np. ŁT43 2. wszystkie srubki do wydechu - pasta miedziana 3. Śruby z tendecją do zapiekania się np. od mocowania klocków hamulcowych - pasta miedziana 4. klemy aku - wazelina techniczna - antyutleniacze do styków elektrycznych w spraju (Kontakt Oel itp) 5. konktory i złącza - antyutleniacze do styków elektrycznych w spraju (Kontakt Oel itp) 6. walek zdawczy - Opimoly MP3, - Honda Moly 60, - Molykote G-N Plus 7. Linki - spraj teflonowy 8. Śruby tarcz hamulcowych - Loctite 270 (demontaż na gorąco) 9. Śruby mocujące zaciski hamulcowe - Loctite 243 (niebieski) - Threadlock medium i soft 10. Podczas montazu nowych klocków po wymyciu tłoczków, przed ponownym wciśnięciem w korpus. - Smar do zacisków i tłoczków hamulcowych 11. Osadzanie zewnętrznych bieżni np. łożysk główki ramy w lekko wydupczonych gniazdach - Loctite 603 - Loctite 638 (demontaż na goraco) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:34. |