![]() |
Pompa cieczy.
Witajcie!
Czy pompa cieczy w AT może ulec uszkodzeniu gdy przez dłuższy czas układzie chłodzenia nie ma płynu na bazie glikolu etylowego i w zamian ktoś zastosował wodę? |
Jesteś obeznany z techniką więc odpowiedz sobie na to pytanie sam. Ciecz w pompie współpracuje z wirnikiem w simeringiem, wiec gdzie ma zaszkodzić ? - wiadomo - płyn do chłodnic aluminiowych - żeby nie powodował nadmiernej korozji , ale samej pompie nie ma gdzie zaszkodzić.
pozdr. ps. lecim w piątek terenem na zlot? |
Chciałem się upewnić. Dawno temu pewien mechanik cieszący się ogólnym uznaniem w sztuce tłumaczył mi, że niektóre pompy cieczy wymagają tłustego płynu by miały smarowanie. Mówił też, że inne są zabezpieczone przed tym, są smarowane olejem i mogą robić także z wodą. Pytam, bo moja AT podobno się grzeje bardziej niż inne w korku i tak sobie dumam czym to może być spowodowane. Chłodnice mam z zewnątrz czyste, w środku płukałem je stosownymi roztworami, termostat robi... Oryginalny termostat był cały w kamieniu, więc myślałem, że może Italianiec jeździł na wodzie szkodząc tym samym pompie. Ot co :).
Śmigam śmigam, byle offowo :). |
...Podobno bardziej sie grzeje..? :confused: że łot..?? :)
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie ma znaczenia - tyle że nie zapobiega korozji i kamień tworzy- ale nie o to było pytanie... |
Ostatnio zauważyłem, że z pompy troszkę kapie płyn... przez ową dziurkę...znaczy się prawdopodobnie simmering na wałku ślag trafia... a zdaje się ten element jest nie rozbieralny... zatem chiba trza nowej pompy szukać... i druga sprawa... czy trza spuszczać olej żeby wymienić pompę wody ??
|
Cytat:
|
Cytat:
|
mi właśnie przez owa dziurkę uciekło to co w zbiorniku wyrównawczym plus 300 - 400 z chłodnic tylko czy owa pompa wyjdzie bez wymontowania silnika z ramy ???
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:39. |