![]() |
Falujące wolne obroty - jaka przyczyna?
Hej :-).
RD04. Gaźniki po serwisie. Wymienione membrany, air-cuty, zaworki iglicowe i króćce ssące. Sprawdzone pływaki, ustawiony skład mieszanki, zrobione synchro. Działa jak marzenie. Po jakimś czasie zaczęło falować na wolnych obrotach. Czasem troszeczkę a czasem aż 1000-1500obr. Cóż by można sprawdzić we własnym zakresie? |
Też robiłem pełen serwis gaźników, wymianę membran, czyszczenie i regulacje zaworów. Też mi delikatnie falują obroty - u mnie utrzymują się 1000-1200obr.
Ja osobiście się nie przejmuję, uznałem, że przy roczniku 90 to już z racji wieku. |
No ok 1000-1200 też bym się nie przejmował, ale 1000-1500 to już za dużo. Może to typowy objaw czegoś, co można łatwo poprawić, żeby tak nie denerwowało ;-).
|
Może ssie lewe powietrze przez ośki przepustnic, jak to ponoć częste jest
|
Po kolei:
1. Filtr paliwa i powietrza 2. Świece i gaznik 3. Pompę 4. Przewody 5. Regler 6. Lewe powietrze. To nie normalne objawy. |
Składy ciśnienia paliwa albo zmieć dysze wolnych na oczko większe :Thumbs_Up:
|
Czyli najpierw jeszcze raz sprawdzić wszystko w okolicy... i ewentualnie zmienić dysze wolnych obrotów...
Czemu nie :-). Jak rozszyfruje problem - dam znać! |
podlacz wakuometry i patrz ktory cylinder 'nadgania'
|
Ok. Jeden nadganiał, było to ładnie widać. Nie pamiętam który ;-).
Nierówno ustawione składy (każdy o 2,75)? Te linki ssania? Błąd przy składaniu gaźnika? Jakiś węży przygniecony? Poza tymi wolnymi obrotami nie ma się do czego przyczepić - jeździ super, pali tylce co przez ostatnie 20tyś kilometrów (czyli około 6,5 - 7) |
jeszcze (po mojemu) moze byc marne paliwo lub woda w gaznikach. ale ja sie nie znam.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:48. |