![]() |
Wymiana i regulacja łożyska główki ramy
Witam.
Popełniłem wymianę łożyska główki ramy, obfotografowalem i pojawił sie taki artykuł w AfriPedii Zapraszam do dyskusji. |
To ja mam pytanie czy zestaw luisowy warty swoich pieniążków czy lepiej cosik innego zakupić.
Proszę o opinie? |
Napisz może jakie te łozyska konkretnie , gdzie i za ile je kupiłeś?
|
kupilem od ramiresa, nie wiem za ile, ale to bez znaczenia. Marka łozysk i rozmiar by sie przydał, ramiresie
---------------- oczekuję ze ktoś np napisze 1. Do łozysk waleczkowych nalezy stosować inny moment niz do kulkowych bo.... 2. Moment dokrecania zaciskow do lag powinien byc znacznie wiekszy niż 12Nm i powinien wynosić X Nm, bo... 3. Przeredaguje pisane na kolanie teksty z początku artykułu. Nawet nie wiem czy to jest łożysko oporowe ani czy jest cos takiegoi jak waleczkowo stozkowe 4. Dopisze nr seryjne oryginalnych łożysk do 3 4 7 i 7a 5. poda swoj udokumentowany przebieg na lozysku strozkowym |
U mnie ;)
Ale na poważnie: Larsson: SSH 902R (są zestawy z jednym uszczelniaczem i dwoma) - produkcja japan. kody w Larssonie: 5100012 i 5100024 (jeden uszczelniacz). Ja mam teraz jeszcze All Ballsy dedykowane pod AT - też wałeczkowo stożkowe - kod All Balls - 22-1021. (cena detal/forum - 124/105). Można też sobie fabryke zapodać - kuleczkowe - koszt kolo 75-85zl za jedno łożysko (na zestaw potrzebne są dwa) + kolo 20zl uszczelniacz. |
Cytat:
5100012 i 5100024 - to jest rozroznienie miedzy modelami afryk? czy co? |
nr seryjne Hondy:
Łożysko kulkowe: 91015-KT8-005 Uszczelniacz: 53214-KA4-701 Łożyska są te same dla wszystkich Afryk. Cytat:
5100024 - jeden uszczelniacz w zestawie |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zdrowia! :hello: P.S. Acha - tam gdzie jest naciąganie nakrętki koronkowej zastąp ten "tępy śrubokręt" mosiężnym prętem bo mnie zęby bolą jak takie coś czytam :) |
Dzieki. O to mi chodziło, kotku
jeszcze pkt drugi Ci umknął. |
Dobra, odezwę się ;)
Co do punktu 2. Nie sprawdzałem w hajnesie (skoro Ty to zrobiłeś ;)) ale mam jeszcze jakiegoś niemieckiego manuala i tam jest napisane, że górne - 26Nm, dolne 34Nm. See foto ;) http://tarcu.com/Inne/At/AT00137.jpg |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:27. |