![]() |
drz 400e problem z prundem
Panowie/panie.
Problem taki: Jedziemy wlasnie na Izimeeting i pojawil sie problem: Drz stracila "prund" na moment rozladowal sie akumulator, po odpaleniu na kable i odlaczeniu aku na sekunde silnik nie gasnie... Jakies pomysly co i jak? Co wymienic, jak sprawdzic? |
Może zacznij od zmierzenia prądu ładowania. Co to znaczy że "na moment rozładował się akumulator" - przyczyna? I nie odłączaj aku przy zapalonym silniku.
|
Aha - brak przyzadow do pomiarow :) ale jak dojedziemy do PL tk sie sprawdzi
|
zamień sie z kimś na aq i jedz dalej :) wiem ze nie powinno odladzać się aq na odpalonym silniku ale raczej nie powinno to zaszkodzić w tego typu alternatorach czy moto gaśnie przy odłączeniu na 5sek? jeśli nie to kabelek miedzy stycznikiem rozrusznika a regulatorem napięcia. nie wiem jak jest to u ciebie rozwiązane ale w większości moto właśnie tak to jest połączone.
|
mam DRZ 400 parę lat najczęściej w 99% to przyczyna aku urywa się cela (światła są ale nie kręci )miernik też może pokazywać 13v
|
DRZ 400 niestety padają uzwojenia alternatora.
Sprawdź prąd ładowania, jeżeli będzie nieprawidłowy sprawdź alternator na wtyczce do reglera, temat wałkowany x razy więc znajdziesz co i jak :) np tu: http://www.dr-z.pl/viewtopic.php?f=39&t=335 I nigdy nie odłączaj akumulatora jeżeli silnik jest uruchomiony! |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:44. |