![]() |
Wyrwana szpilka uchwytu osi koła
Czołem,
Wczoraj, przy wymianie opony została mi w ręku jedna dolna szpilka. Wklejona sprytnie była przez poprzedniego angielskiego właściciela na poxipol - po zapachu - wygląda już na dorabianą bo z jednej strony ma większy rozmiar i inny gwint. Poradźcie co robić? Wykorzystać tajną wiedzę angielskiego speca i wkleić ją ponownie tylko na loctite czy jakieś płynne amelinium - trzyma końcówką gwintu - czy toczyć jeszcze szerszą w części wchodzącej w lagę i gwintować lagę i kleić? Jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc:bow: p.s. mam nadzieje że w odpowiednim dziale ten wątek |
Są takie sprężynki do naprawy na allle...
lub jeśli sprężynka już mało to coś takiego: http://www.eumor.pl//images/tesam/S0000688.jpg |
Dzięki za szybką radę. Spróbuje ten patent ze sprężynką. Dodatkowo może jeszcze wpuścić tam trochę "LOCTITE 638 KLEJ ANAEROBOWY DO CYLINDRYCZNYCH"...
|
Jaki gwint jest teraz w ladze M7 jak ten nie trzyma przegwituj na M8 i dorób szpilke i zapamietaj 12Nm dokrecamy inaczej urwiesz znowu
|
Przegwintowanie w alu z M7 na M8 da tyle samo co wcześniejsze z M6 na M7. Czyli nic.
|
ale jak "holi-coli" (sprężynkę) na kleju do gwintów wkręcisz (specjalny gwintownik do holicoli jest) to czołgiem nie ruszysz, ale trzeba umieć gwintować i dziura nie może być rozbita poza rozmiar "sprężynki".
na poxipolu twardym (albo lepiej na żywicznym kleju do uzupełniania gwintów lub metalicznym) zwykła szpilka w czystej dziurze też wytrzyma. |
Najchętniej to bym wkleił, polatał, i sprawdził... tylko nie wiem jaki klej się nada.
ZESTAW DO NAPRAWY GWINTÓW HELICOIL M8X1.25 25CZĘŚC z aledrogo... gwint był zrobiony na m7 + klej ale nie wiem czy ten klej był dobry i gwint pościnany no i czy toczyć szpilke z jednej strony na m8 a z drugiej na m6... Może wkleje na takie cuzo Multibond 16A - Naprawa (klejenie) aluminium - - regeneracja gniazd łożyskowych, wałów, zerwanych gwintów w korpusach metalowych; |
ja bym przegwintował na wiekszy rozmiar i dorobił szpilke pocieniana z jakiejs twardej sruby 12,9. Wszedzie sprawdzaja sie takie rozwiazania wiec czemu nie tam? szpilke wkrecic na mocny loctite np 638 po uprzednim rozgrzaniu delikatnie lagi co by sie rozszerzyła.
|
Scorpi grzanie materialu pod Loctite nie jest najlepszym pomyslem. Przy 150 stopniach loctite ulega rozpadowi.
Pozdro |
A czy śruba 12,9 nie będzie za krucha ? Nie znam się na obróbce śrub. Da się taką śrubę m8 pocienić żeby z drugiego końca miała m6 tzn czy starczy mięsa na gwint?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:16. |