![]() |
Proszę o pomoc w sprawie przekaźnika pompy paliwowej
Witam.
Jestem tu nowy i kompletnie zielony. Przy wymianie linki ssania mój kumpel który naprawia motocykle stwierdził że szlak trafił przekaźnik pompy paliwa. Wywnioskował to z faktu że nie słyszy ładowania ciśnienia po przekręceniu kluczyka natomiast przy bezpośrednim zamknięciu obwodu z pominięciem przekaźnika słychać tykanie pompki. Kupiłem nowy ( używany :) ) przekaźnik i to samo. W którymś poście na innym forum ktoś pisał że napięcie na pompę przez przekaźnik idzie dopiero podczas kręcenia silnikiem. Kumpel mówi że to niemożliwe. Dodam że nie miałem problemów podczas jazdy ale nie jeździłem jeszcze za bardzo z niskim stanem paliwa. Mówią że do 3 raz sztuka ale nie chce kupować niepotrzebnie kolejnego przekaźnika. Sierota prosi o pomoc! :) Pozdrawiam |
To dupa nie mechanik, pompa pracuje tylko przy kręcącym się silniku.
|
Wszystko OK, kumpel się nie zna :) Pompa działa tylko jak silnik chodzi, pompa mus być sprawna żeby zaciągało paliwo ze zbiornika (chyba, że ją całkiem pominiesz i zrobisz bezpośrednie wpięcie z kranika do gaźników)
|
Dzięki bardzo za szybką odpowiedz :) Pozdrawiam
|
Co by nowego tematu nie zakładać, wróciłem z Białej tylko dzięki dodatkowemu włącznikowi pompy paliwa. Ja napompuje gaźniki paliwem to silnik pracuje, po pewnym czasie zdycha i znowu muszę przez pare sekund pod pompować paliwo. Podczas pracy silnika pompa nie pracuje, jak wymuszam pompowanie to czuje tykanie pompy. Przejechałem tak 200 km, ale łatwo nie było. Pytanie takie jak sprawdzić czy to padł przekaźnik pompy czy przewód podający sygnał na niego ( które przewody sprawdzic). Nie mam możliwości podmiany przekaźnika.
|
1 Załącznik(ów)
Na początek:
1. Sprawdź zasilanie po stacyjce -pin2 2. Sprawdź przewód do pompy - miernik /test ciągłości. 3. Sprawdź czy dochodzi sygnał z cewki - odpowiedni miernik. Z tym może być problem! Nie wiem jak mocny jesteś z elektroniki? |
Miernik mam taki prosty, sprawdzić zasilanie czy przewód jest cały to nie problem. Jaki potrzeba miernik aby sprawdzić czy jest impuls z cewki? W środe posprawdzam zasilanie. Pochwale sie co ustaliłem, Dzieki za wskazówki
Przejrzałem instalacje, sprawdziłem zasilanie na przekaźnik-jest, na pompę przewód sprawny, styki czyste. Złożyłem całość i działa! Dla pewności i przy okazji przeleciałem kostki kontaktem. Wniosek jeden, wozić pokrowiec i bedzie pan zadowolony. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:07. |