![]() |
Świece zapłonowe
Tak ostatnio ulepszam to co mam w AT i staram się brać to co naprawde dobre.
Trafiłem niedawno na zajefane świeczki Splitfire. Wg producenta (a także paru osób jakie już się przekonały o ich właściwościach) są spooro wydajniejsze od NGK czy Denso. Wyglądają tak: http://lh6.ggpht.com/_9sGb13fwQlw/SY...0/P1260054.JPG Rozgałęzienie elektrody (chyba tak to się nazywa) powoduje kolejny kierunek rozchodzenia się iskry a co za tym idzie pewniejsza i mocniejsza iskra. Sama świeczka jakoś specjalnie droga nie jest, bo detal to koło 19zł, NGK koło 12zł chodzi w detalu (mówie o cenach oczywiście SRP). |
a te czeskie do porównania będą dostępne?
|
Briski od środy będę miał
|
A to nie jest tak, że jedna mocna iskra się dzieli na dwie słabsze?
|
W kwestii latających iskier,
przy jednej zwykłej elektrodzie jest wszystko jasne przy 2 elektrodach po przeciwnych stronach iskra wcale nie leci do 2 elektrod jednocześnie, tylko do tej gdzie ma latwiej przeskoczyć. dzieki temu nie zachodzi potrzeba regulacji odstępów w przypadku samochodu przez min 60000km z uwagi na 2x wolniejsze wypalanie elektrod. przy rozdwojonej pojedyńczej elektrodzie teoretycznie iskra powinna być szersza ale to zależy od możliwości modułu , jesli słaby to może starczyć tylko na jedną stronę "języka" elektrody. Roswojona elektroda ma tę zaletę że zużyje się wolniej niż klasyczna pojedyńcza ale ta dolna i tak zostanie wypalona. Jeśli już ktoś chce sobie wydłużyć przebiegi na swiecach to odpowiednia jest świeca z 2 przeciwnymi elektrodami , rozdwojona jest trochę ulepszoną wersją klasycznej pojedyńczej ale bez szoku. Są jeszcze briski bezelektrodowe , które to niby dają iskrę pierścieniową , podobno ludziska niby coś tam odczuwają...... ale czy lepiej czy tylko maja wrażenie? Nie testowałem to się nie wypowiem. |
Cytat:
|
Cytat:
NGK są ok z punktu widzenia sprzedawcy, bo często siadają i sporo się tego sprzedaje a ja tak nie chce, dlatego wynajduje różne świeczki, które są lepsze i nie kosztują 40zł jak lepsze NGK. Jutro może już nawet będę miał te Briski bezelektrodowe to wrzuce zdjęcia jak to się ma. Jak uruchomie AT to dam znać jak to chodzi. |
Dzieju
"podobno ludziska niby coś tam odczuwają...... " doła w kieszeni :) |
jedna świeca do viadra po taniości NKG kosztowała 70zł platyna.. :Sarcastic:
|
No masz SD02 to masz jakieś wynalazki.
IJR8B-9 do jednych z najdroższych należy, detal to średnio 89zł Ale, że nie zadzwoniłeś do mnie to przepłaciłeś ;) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:42. |