![]() |
Wysoka temperatura
Mam prawie non stop ponad 100*C temperature płynu chłodniczego, silnik bardzo szybko się zagrzewa do tych 100 i około tego ciągle się utrzymuje.
Jak trampkiem dojeżdzałem 20min to silnik ledwie osiągał temp roboczą, a teraz to 1/3 tej samej drogi i 90*... Płyn chłodniczy był wymieniany. Cały czasu na włączonym wiatraku musze jeździć, bo inaczej by się przegrzał chyba. Nawet jak jade nieco szybciej, powiedzmy 80km/h to temp nie spada poniżej 95. Chłodnice w nienajlepszym stanie, ale bez przesady. Głowice cały czas tak gorące, że jak ochlapałem wodą to się gotowała na nich. |
Sprawdź termostat i drożność węży oraz chłodnic.
|
rozumiem że to się dzieje odkąd odebrałeś moto po remoncie.
|
Afra tak potrafi się zachowywać jak ma zamiast płynu wodę zalaną. Zobacz. Jak jest woda to ją wylej i nalej płynu, najlepiej prestone - ogólnodostępny i bardzo dobra jakość.
A tak w ogóle to dziś było bardzo ciepło.:D |
Z tego co opisujesz to jakby było płynu bardzo mało, albo coś niedrożne..zobacz czy jest cokolwiek w chłodnicy i wyrównawczym - na zimnym silniku oczywiście. I..wracaj do mechanika, niech działa. Rozumiem, że przed remontem tak nie było.
|
Przed oddaniem dla Dandiego też się grzała, ale ciężko powiedzieć czy mniej czy bardziej bo ze 2 razy jeździłem i to krótko, ale od razu zwróciłem na to uwage.
|
Dziwne ze mechanik po wymianie plynu tego nie sprawdził.przypuszczam ze napewno go dobrze odpowietrzył
|
No dzisiaj po dojeździe dużo lepiej, osiągnął 105* ale na sam koniec prawie, czyli osiągnał tą temp w ciągu 20min normalnej jazdy po mieście(to chyba normalne, nie?). W sumie sama temp płynu mnie nie martwi, gorzej, że głowice gorące jak złe. W weekend będe miał troche czasu to posprawdzam termostat, płyn, odpowietrzenie.
|
Podstawowe pytanie brzmi czy czujnik temperatury pokazuje prawidłowo. Normalnie w Afryce nie ma podziałki ze stopniami, tylko kreski i czerwone pole. Mi się dość wolno nagrzewa.
|
Licznik acewella, więc mam temperature w postaci liczb.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:01. |