![]() |
Żarówki LED H4
Ostatnio natknąłem się na jednym z portali aukcyjnych na żarówki H4 ale w wersji led. Ponoć w pełni zastępują halogeny, a nawet je przewyższają. Przewyższają ceną, to pewne i to kilkukrotnie.
Czy ktoś miał lub ma doświadczenia z takowymi? Mam na myśli te żarówki po 30W, nie do świateł do jazdy dziennej. |
a ma to homologacje do ruchu drogowego? czy nie musi mieć?
|
Cytat:
|
Lipa.miałem i wrzuciłem
|
Cytat:
|
Może i są zajebiste ale trafiłem na lipe z allegro
|
Rozrzut cenowy jest od kilkunastu zł do ponad czterystu. Co prawda cztery stówy to chyba przesada, ale pomijam cenę. Z ciekawości pytam, interesuje mnie bardziej, czy rzeczywiście świecą lepiej od halogenów. Opis z aledrogo olewam, bo wiadomo, że nie jest wiarygodny w wielu wypadkach. Pytam osoby, które miały i przetestowały. Może taka żarówka będzie alternatywą dla dodatkowych lamp (reflektorów) led.
|
Zastanawiałem się jakiś czas temu nad jaśniejszym, bielszym podświetleniem rejestracji w autku. Poszedłem do sklepu i przejrzałem żarówki LED typu rurkowego 5 W, 10 W jak i inne np. 21 W . Na wszystkich opakowaniach małymi literami było: Nie do użytku na drogach publicznych.
To po chuj to w sklepie... |
Żarników też w motocyklach nie powinno być, a jednak mnóstwo ludzi sobie wstawia.
|
Powtórzę się bo już pisałem bo tych wątków o LEDach jest w ch.. na FAT i wystarczy poszukać...
Po pierwsze homologacja. Po drugie wkurwiają mnie typki co sobie zamontowali niby dzienne światła led zasadniczo bez homologacji i że niby cwaniaki a fiuta na drodze nie widać. Po trzecie z drugiej strony te światła mogą być dużo mocniejsze ale będą napierdalać nadjeżdżającym z naprzeciwka po gałach i kiedyś taki oślepiony wjedzie ci na czołowe. Tych kilka wątków można rozpisać ale się mi nie chce. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:48. |