![]() |
Jak przetestowac akumulator w warunkach domowych.
Akumulator ma lat... nie mam pojecia ile. No niby kreci, ale ile to ma jeszcze sprawnosci?
Obecnie wyjety lezy w domu. To co mam to: ten akumulator, prostowniki, i uniwersalny miernik elektryczny. Czy mozna jakos sprawdzic/przetestowac aku czy on sie jeszcze nadaje? I drugie pytanie, czy taki teoretycznie nieotwieralny moge otworzyc i sprawdzic sobie poziom wody i ewentualnie uzuplenic? |
-zawieźć go do sklepu gdzie mają miernik oporowy.
- zapiąć mu żarówkę np. 2x50 W i obserwować spadek napięcia na swoim mierniku . Później wzór czas napięcie natężenie i wliczyć pojemność aku. - można otwożyć |
znajdź w pobliżu elektryka samochodowego, sprawdzi w minutę. Najwyżej na piwo dasz, u mnie za to nic nie biorą.
|
A to ciekawe że w minutę można pojemność aku sprawdzić :D
|
Cytat:
Moim zdaniem jeśli akumulator trzyma napięcie przy teście pod obciążeniem (j.w. Kolega pisał o testerze oporowy) to nie ma powodu go wymieniać. Ale może jestem w błędzie. klik klik klik tapatalk |
Cytat:
|
Cytat:
Ale w sumie jak jest mróz to z reguły kółka kurzą się w garażu. A z drugiej strony, co prawda w aucie, ale nowy akumulator o pojemności 72ah, doładowany po długiej trasie przy minus 26 stopniach w nowy rok wytrzymał niecałe dwa dni. |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:09. |