![]() |
Facet - żywotność (znaczy się chodzi o pompę..)
Było już nieco o tych pompach, ale ponieważ na ostatnim wyjeździe wykonczyłem 2 szt. pomp tradycyjnych i po powrocie założyłem Faceta, to nasunęło mi się pytanie do użytkowników tejże pompy :
Ile już na nich zobiliście km? W jakich warunkach (topienie, smażenie)? Jakieś inne uwagi? Na własne testy mam jesień, zimę i wiosnę, ale 50kkm nie dam rady zrobić do następnego solidniejszego wyjazdu.... ;) Zdrówko, Miszel |
Ja kupiłem afri z tą pompą, zrobiłem cos ponad 90tys km i facet ma sie dobrze.
Błota piachu sie nieboi :) |
Moja Afryka już 9 lat współpracuje z tym Facetem - zero kłótni.
|
Ja zrobiłem 50 kkm i afrykę sprzedałem. Żadnych fochów, był parę razy topiony, parę razy smażony na pustyni.
Jest mały problem przy glebie, trzeba szybko wyłączać zapłon, bo jak moto na boku, to sika paliwem. |
Cytat:
Były tu jeszcze kiedyś uwagi, żeby wyłączać z kluczyka, bo gdy z kierownicy, to pompa nadal pracuje... Coś to dla mnie nielogiczne. U mnie nic takiego nie zachodzi - pompa elektrycznie podłączona do wtyczki oryginalnej pompy i po odcięciu grzecznie milknie. Rozumiem, że słyszalne lekkie terkotanie to prawidłowy objaw pracy.. Zdrówko, Miszel |
no właśnie trzeba było z kluczyka. Bo jak terkocze, to pompuje i benzyna sika z gaźnika.
Jak motocykl w pionie, to nie sika. |
Nie wiem jaz z facetem, ale znam takie przysłowie;
Baba na plask wytrzyma więcej, niż deska na śtorc.... |
Cytat:
Ale najważniejsze dla mnie to to, co powiedziałeś o jej przebiegu :Thumbs_Up: Zdrówko, Miszel |
Moja padła:-( niestety nie podpowiem po ilu bo nie była nowa jak ją założyłem,, u mnie przejechała koło 40 tys. W super upały głośno chodziła. Terkot spokojnie słyszalny stojąc na światłach a mam głośny wydech. Zanim padła to ostatni tys. tak napie... właśnie.
|
Ja na tej pompie śmigam już kilkanaście lat, przebieg też w dziesiątkach tysięcy i zero problemów. Polecam. Z oryginalną same kłopoty, szczególnie jak robi się dużo i "ciężkich" kilometrów. Na początku, po złych doświadczeniach z oryginałem, na dalsze eskapady brałem oryginał w razie W. Po kilku latach zaufałem i o pompie nawet nie myślę.
Jeśli chodzi o dźwięki, to klekot dochodził ale z oryginału, ta pracuje dużo ciszej. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:15. |