![]() |
Uniwersalny klucz do blokowania sprzęgła
Witam
Czy ktoś z Was miał/ma do czynienia z takim kluczem do trzymania kosza sprzęgłowego? https://www.moto-akcesoria.pl/narzed...yklowego-.html (Louis) Wiem że pewnie lepszy dedykowany (np EBC robi takie ktore trzymaja równo wszystkie zęby kosza) ale w podobnej cenie mam cos co bedzie pasowac do wiekszości (lub wszystkich) motocykli jakie będe rozbierał... Prosze o opinie. |
Dobry temat :) Rowniez czekam na opinie.
Kamyk |
130 zł za 2 płaskowniki ? :D jaki problem aby zrobić to samemu ?
|
radze zainwestowac w sprezarke i klucz udarowy - jezeli chcesz grzebac przy motocyklach MUSISZ to miec
takich szczypiec nigdy nie uzywalem |
Cytat:
|
jak szkoda wam kasy na pneumata, a macie stare tarcze sprzeglowe to wystarczy je przewiercic w killu miejscach I skrecic srubami albo zespawac w kilku punktach do calosci dolozyc jakas dzwignie tez wychodzi calkiem niezly klucz (na patencie) tyle ze z jego uniwersalnoscia moze byc troche gozej ;)
|
Mam tego typu klucz, używam od dłuższego czasu i nawet działa. Trzeba tylko uważać jak się rozkręca sprzęgła skręcone przez specy uważających że im mocniej tym lepiej - można wtedy uszkodzić kosz (mi na szczęście się to nie udało ale znam takie przypadki). Zresztą większość serwisówek pokazuje tego typu narzędzia do rozkręcania sprzęgieł.
|
@KORNIK: dzięki
Cytat:
KTM ma np narzędzie do blokowania wału za 65zł które jest zwykłaśrubą M8 z z lekko zaostrzonym końcem. A 200 zł za wyciętą na CNC blache alu to warto? (wiem, wiem - rejli) Cytat:
|
Jeśli chodzi o sprzęgła w motocyklach to elektryczny udar-chinol raje rade
|
Nie wiem na jaka skale chcesz grzebac ale jak dla mnie sprezone powietrze w warsztacie musi byc. Zakup klucza ma sens jezeli chcesz wiecej grzebac. Z elektrykami nie mam doswiadczenia. Sasiad robi skutery i ma elektryka co jakis czas jednak przychodzi sie wspomoc moim pneumatem bo wariator za mocno trzyma.
Moj udar raz nie dal rady z nakretka zebatki zdawczej - ASTA 690Nm i 50l sprezarka. Do klucza KONIECZNIE kup profesjonalny waz ze srednica wewnetrzna 12mm. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:22. |