![]() |
Pompa - pomoc w ocenie zużycia styków
Witam,
Ponieważ nigdy na oczy nie widziałem nowej pompy proszę Was o pomoc w ocenie zużycia styków. Podejrzewam, że pompa jest ta sama od 104 000km więc się trochę narobiła:) Nadszedł czas dołożenia do niej elektroniki R2D2 i pytanie brzmi czy samej płytki czy już czas na wymianę styków?? :cold: Wygląda to tak: |
Według mnie sama płytka wystarczy. U mnie było dużo gorzej i śmiga. Na razie tylko niecałe 1000 km ale skoro niema iskry to i styki dalej się już nie zużywają.
|
Cytat:
Ważne jest ogólne zużycie mechanizmu oraz plastików na sprężynce. |
Cytat:
|
Moja tez ma 104 000km i wygląda tak samo :) mama zapasową ale myśle ze jeszcze zrobic z 20 000km ;)
|
Przeczyść i wyrównaj troche te styki, zakładaj płytke i śmigaj dalej.
|
Cytat:
Może się okazać że jakas pompka ma faktycznie 150000km, a "życzliwi" ustawili szafę na jakieś 58734km :) no i potem wszyscy piszą : ...a bo w AT to pompy padają.... |
Racja Dzieju! Przy czym Afrykowy licznik sam ma cudaczną tendencje do zerowania się po przejechaniu 99999km
|
ano własnie, licząc umiarkowaną eksploatację przy braku czasu na ok 6000km/rok ( a są tacy co i po 15tyskm rocznie lekko robią) takie moto jak np 03 czy 04 mające dajmy na to z 18-20 lat ma orientacyjny przebieg 120000 a często i więcej.
Ale to i tak nie robi większego wrażenia, bo i po 150 tyskm większość elementów newralgicznych jest w dobrej kondycji. Pozostaje pytanie ila mają nalatane te co mają wałki zjechane, pompy zużyte itp........ lub jak były eksploatowane. No ale jak by co , to na rynku same ideały ..... |
JA bym to wymienił, roboty mało, a masz temat z głowy. A tak sie bedziesz zastanawiał ciągle jak sie ma ten styk...
PS: po szlifowaniu pożądnie wyczyść z opiłków wszystkie elementy! |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:00. |