![]() |
Przegląd 1000km
Hey.
Gdzie i za ile robiliście serwis w Wwa? Czy lepiej jechać po za, np do Lublina, gdzie odbierałem moto? Jaki olej macie zalany? |
Ja robiłem w Honda Plaza. Koszt ok 420 pln. Zalewali chyba motulem.
|
Ja robiłem u swojego sprzedawcy, koszt 430 czy 450pln. Po zlaniu starego oleju zleciłem dodatkowo płukanie silnika olejem półsyntetycznym hondy (było co oglądać po zlaniu) i zalałem syntetykiem hondy.
|
Na czym polega płukanie?
Zalewanie chwila pochodzi i zlewanie czy cos jeszcze? |
Mnie bardziej interesuje cel takiego zabiegu. Płukanka bardziej mi się kojarzy z preparatem na bazie nafty, który ma na celu rozpuszczenie i usunięcie zanieczyszczeń. Płukanie półsyntetykiem syntetyka w nowym moto? Nie kumam. Ktoś przybliży o co chodzi?
|
Z tym przepłukaniem silnika chodziło mi o usunięcie syfu i resztek oleju fabrycznego (bo do końca nie wylata) z komory silnika. Po zlaniu pierwszego oleju (po 1000km; fabryczny olej to nie syntetyk, nawet nie wiadomo jakie ma parametry) w misce widać było dużo zanieczyszczeń. Dlatego zalaliśmy silnik nowym olejem (półsyntetyk - mniejszy koszt, i może być mieszany z syntetykiem) odpaliliśmy, trochę pochodził przy eksploatacyjnej temperaturze, następnie krótka przejażdżka - radocha dla Pana mechanika i zlaliśmy go dla pozbycia się pozostałości "pierwszego syfu" i resztek pierwszego oleju. Następnie zalaliśmy docelowego syntetyka. Zawsze tak robię przy nowych silnikach, taka szkoła. Przy kolejnej wymianie, po 10 000km, olej był "czysty", klarowny.
|
Dobre samopoczucie po takim zabiegu to ważna rzecz i dla właściciela i mechanika ( dodatkowa robota i materiał).
Operacja nie zaszkodzi na pewno , kasy w kieszeni mniej też na pewno , więcej u mechanika też na pewno , a dla silnika........raczej obojętne. Czyli trzy pewniaki i jeden neutral :) , co tam kto lubi. |
Cytat:
|
Ważne aby oba korki odkręcili.
|
Ważne też, żeby po zabiegu korek właściwie dokręcili, bo inaczej dupa zbita..
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:17. |