![]() |
Problem z przednim hamulcem
Witam,
Koledzy jako świeżo upieczony właściciel RD07A zabrałem się za drobne naprawy swojego dzika. Niestety mam problem z przednim hamulcem, przy skręconej kierownicy w lewo lub wprawo klocki zaczynają trzeć o tarcze i słychać nieprzyjemne dźwięki plus koło delikatnie się blokuje. Dodam że przy wyprostowanym kole problem nie występuję. Proszę o pomoc co może być przyczyną? |
czy aby na pewno to wina kloców ? taki sam problem przerabiałem w trampku PD10
przyczyna była prawa laga za bardzo dosunieta do piasty koła , wystarczyło delikatnie rozchylic klocki aby powstał luz tarcza-klocki , poluzować na prawej ladze 4 nakretki M6 i 2 mm odsunac lage od piasty dzieki czemu tarcza została odsunieta od mocowania zacisku i ponownie je podokrecac . czy a by w Twoim przypadku jest to przyczyna nie wiem = sprawdz czy tarcza z której strony nie jest ,,darta,, |
Dzięki za radę, sprawdzę to rozwiązanie. Niestety dziś zauważyłem kolejny szkopuł - na tarczy hamulcowej jest dwu centymetrowe miejsce gdzie jest jakby nalot - tak jak by w tym miejscu klocki nie łapały tarczy do końca.
Boje się że to może być wina tarczy, tylko jak to sprawdzić? |
jezeli tarcza jest krzywa to na kierownicy byś miał mega drgania przy hamowaniu ... moto na centralke czujnik zegarowy w statyw i pomierz bicie tarczy
|
1 Załącznik(ów)
Max bicie tarczy dla XRV -750 to: 0,3mm
|
Bicia na kierownicy nie mam, hamuje idealnie.
Muszę sprawdzić patent z czujnikiem. |
No raczej, że nie masz bo akurat jestem gdzie indziej :)
Odkręć zacisk co jest na tej tarczy z nalotem i zobacz czy w ogóle się tłoczek chowa ;) |
Apex a cóż to za zmiana? Chwal się fotami ;)
|
Cytat:
Tenerka ma się dobrze :-) https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...98b268768c.jpg wytapatalkowano |
a to nie łożyska do wymiany?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:28. |