![]() |
Paszport - nazwisko panieńskie
W czerwcu mamy zaplanowany wyjazd na Bałkany. Żona nie zmieniła paszportu na nowe nazwisko. Czy nie będzie problemów z podróżowaniem? Macie może jakieś doświadczenia w tej kwestii? Zadałem już to pytanie w wątku o Bałkanach, ale może nie wszyscy tam zaglądają.
|
Rozwiń czego się obawiasz, czym podróżujesz itp.
Czy chodzi Ci o to że np. w Prawku jest inne nazwisko niż w paszporcie ? |
Żona jedzie jako pasażer. Nie mamy wykupionych żadnych biletów na nazwisko, nie kieruje. Paszport potrzebny jest tylko do przekraczania granic. Z tego co już znalazłem informacje, bo BiH oraz Czarnogóry można wjechać na podstawie dowodu osobistego, więc problem niejako rozwiązany.
Ale tak z ciekawości, jak to jest w przypadku podróżowania do krajów gdzie paszport jest wymagany? W styczniu lecimy do Izraela. Na wszelki wypadek i tak wymienimy ten paszport. |
Cytat:
Swoją drogą wyjazd do Izraela świetnie blokują także pieczątki z państw muzułmańskich, o czym przekonałem się przypadkiem. Trzeba wymienić paszport. Podobnie potem z pieczątką z Izraela - do kilku krajów mogą nie wpuścić, znów trzeba wymienić paszport. Cytat:
|
Jak nie ma rożnych nazwisk w różnych dokumentach, którymi się posługuje to olej to.
Nigdzie nie jest powiedziane, że żona ma zmieniać nazwisko po ślubie :-) |
Czasem faceci zmieniają na nazwisko żony.
Zastanów się -bo to Ciebie wypchną z auta. CIAŁ |
Do Egiptu leciałem - żona miała stare nazwisko. Bilet był na stare, dowodu nie brała - więc olała. Bez kłopotu było. Ale to dawne czasy ... teraz mamy systemy itp. Jeśli dowodu nie zmieni - nie widzę jakiś wielkich zagrożeń. Zadzwoń do gminy i dowiedz się jak szybko akt ślubu wprowadzają do systemu.
|
Nie trzeba pokazywać innych dokumentów i tyle. Ja długo miałem prawko na inny adres niż dowód ale nie pokazywałem obu na raz i nie było problemów.
|
Za granicą nie mają wglądu do naszego systemu Pesel i Cewiup (centralna ewidencja wydanych i unieważnionych paszportów).
Od ślubu przez 3 m-ce można się legitymować starymi dokumentami. Nie powinno być problemu po upływie tego czasu jak się żona nie przyzna. |
ślub w zeszłym roku, więc 3 miesiące dawno minęły. Dowód osobisty i wszystkie dokumenty poza paszportem wymienione.
Teraz Bałkany zwiedzi na dowód osobisty. BiH, Chorwacja, Czarnogóra, Albania - wystarczy d.o. A do czasu wylotu do Izraela dla spokoju paszport wymieni. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:29. |