![]() |
Konektory.
Zamontowałem sobie gniazdo do ładowania navi, podpięte bezpośrednio do aku. Niestety jakiś cwaniak wymyślił że w gnieździe potrzebna jak koszula w doopie jest dioda informująca o tym, że działa i w związku z powyższym pobór prądu przez gniazdo jest stały. Skutek po dłuższym czasie oczywisty - zdechnięte aku. Nie chcę podpinać gniazda w instalację moto (pod światła, kluczyk etc. - odpada). Wykminiłem więc że najprościej będzie pod ręką mieć jakiś wyłącznik. Zamontowałem sobie takie cudo w dniu wczorajszym.
http://konektory.pl/img/p/2050-2049-thickbox.jpg Mogę powiedzieć o tym tylko tyle, że działa ale sam system wpinania i wypinania jest do doopy, jakościowo jest to słabe i na hermetyczne to tylko wygląda a te gumeczki nie wróżą dłuższego działania po ekspozycji na warunki atmosferyczne. Stąd proszę o jakieś wskazówki dotyczące wyboru odpowiedniego połączenia. Ma być: 1. Jak najmniejsze. 2. Hermetyczne. 3. Łatwo wypinalne. Ewentualnie jakiś wyłącznik który zamontuję na przewodzie ale musi być malusi. |
Lutowałeś to? Bo jak ja próbowałem zalutować a nie tylko zagiąć to u mnie już wtyka nie chciała wejść. Miałem trzy-pinowe.
|
Nie lutowałem, zacisnąłem jak ty a wystające przewody dodatkowo zaspawałem samokurczkiwą opaską. Ogólnie jakoś tandetne strasznie mi się to zdaje stąd szukam czegoś bardziejszego.
|
te zlacz sa do dupy. straszna tandeta. ja bym szukal wylacznika. slabo tak co chwila rozpinac i spinac.
|
a ja bym założył przekaźnik. Zapomnisz wyłączyć i też rozładuje.
|
Cytat:
|
Też bym puścił to przez przekaźnik - będzie Ci się samo załączać i rozłączać - nigdy nie zapomnisz i nie rozładujesz baterii gdzieś w czarnej dupie.
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka |
Pewnie macie rację, tylko kompletnie nie mam pojęcia jak się do tego zabrać i co gdzie popodpinać. Po drugie wolałbym nie wchodzić w instalację ale może nie ma wyboru. Pacjent DR 650 SE.
|
Coś się tak uparł na tą hermetyczność ja wiem
Ja bym zakładał przewiewny :) |
Cytat:
albo podjedź do jakiegoś auto elektryka i za grosze to zamontuje. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:08. |