![]() |
Lwów-Bukovel-Kiszyniów-Odessa dalej Rumunia może Serbia
Hej. W związku z tym że w niedzielę 23.07 jedziemy w tych kierunkach jak w tytule. Mam pytanie o Naddniestrze bo nie wiem czy przejazd jest swobodny czy unikać,omijać? Jakieś problemy na granicy wjazd wyjazd?? Opłaty?? Czy zielona karta działa?? Będę wdzięczny za każde info:bow: Może jakieś miejsca do polecenia. Wyjazd to ma być raczej asfaltowy bez offu bo jedziemy w dwa motocykle ale cztery osoby afra i LC8:at::lc8:. Może ktoś się wybiera w tamtym kierunku? Lwów i Bukovel znamy ale Mołdawia i Odessa to będzie pierwszy raz. Na wyjazd mamy około dwóch tygodni wiec bez napinania się i zbędnego pośpiechu.
|
Mołdawia przez UA bez żadnych kłopotów, a dalej pytaj, bo ostatnio ekipy były i chyba nie zanotowali większych przygód na granicy.
Rada. Bierz euro, bo wszędzie wymienisz i kurs dobry. |
Właśnie jesteśmy w Odessie. Tranzyt przez Naddniestrze szybko i bezproblemowo. Opłata 1 euro. Dobrze znać rosyjski, ponieważ trzeba wypełnić deklaracje celną na motocykl. Jednak to też jest do ogarnięcia, bo są tam ludzie którzy mogą to zrobić, prawdopodobnie za jakąś tam opłatą.
|
No to super bo te Naddniestrze spędzało mi sen. Mam jeszcze jedno pytanie czy jest możliwy powrót z Odessy do Rumuni wzdłuż wybrzeża do delty Dunaju??
|
Nie jest... Musisz jechać na przejście graniczne koło Tulczy. Zajedz po drodze do Wilkowe na delcie Dunaju po stronie ukraińskiej..
|
Misza które to przejście? Bo oglądam mapę i nie bardzo wiem o ktore chodzi.
|
Sorry koło Braila...
|
Moze ktoś poleci jakieś ciekawe miejsca do odwiedzenia. Jakieś kwatery w Mołdawii może coś ciekawego w Odessie. Jakieś namiary na noclegi pod dachem.
|
W Moldawii Orchej Stary, ale tam namiot, bo są tylko 2 agroturystyki i jest zmowa cenowa czyli 20 jurków za osobę. Super miejsce, polecam.
Potem już niedaleko do słynnych piwnic Cricova. Warto się wybrać na wycieczkę w podziemia. Myśmy byli tylko 1 noc, bo celem była Rumunia. Weź Euro i wymieniaj dalej od granicy, bo kurs lepszy. Na granicy, a raczej w miasteczku za granicą wymiany dokonuje się w bankach, więc wymień ile Ci trzeba i dzida do Orchej. Nie znam Moldawii, ale jak szukałem informacji, to wiele tam do zobaczenia nie ma. Kiszyniów dupy nie urywa, więc sobie darowaliśmy. |
Nadniestrza się nie bać - jechać śmiało.
Tipowa - monastyry i wodospad na piechotę. O nocleg pytać Popa albo Pani w sklepie obok klasztoru. Za nocleg płaciliśmy 50 Lei od głowy â brak łazienki ale jest wifi. Milesti Mici â pytać o Iwana, który sprzedaje do winnicy winogrona. Mają fajny nocleg. Tu masz krótką relację może się przydadzą jakieś informacje. Chyba na FAT tez wstawiałem relacje: http://motocyklidziewczyna.eu/forum/...?thread_id=926 |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:16. |