![]() |
Świece, pęknięcie ceramiki.
Jak zapewne wiecie świece są specjalnie dedykowane do NAT do tego dość drogie - ok 120 pln za sztukę a kilka ich tam jest. W związku z tym, że część jest niedostępna wizualnie trudno ocenić jak wyglądają ale w moim przypadku w lewym garze w zewnętrznej świecy (ta akurat jest łatwo dostępna) pękła warstwa ceramiczna co może powodować przebicia. Wydaje mi się, że to uszkodzenie mechaniczne ale nie mam bladego pojęcia w jaki sposób ta świeca mogłaby zostać uszkodzona gdyż jest dość mocno schowana tak że uderzenie raczej nie wchodzi w grę. Mam nadzieję że to jednostkowy przypadek ale fakt jest faktem i otulina ceramiczna po prostu pękła. Ktoś miał taki przypadek?
|
Spadła komuś na ziemię, ceramika lekko nadpękła później od wibracji całkiem jebła.
Druga opcja jest taka że tak mocno daleś w piec że kompresja od środka rozrewała świece... dobrze że nie zdmuchła iskry;) |
Opcja I nie wchodzi w grę bowiem przed wyprawą oglądałem tą świecę bo chciałem zakupić na zapas i była w porządku. Od tego czasu nikt jej nie wykręcał.
|
Czyli zostaje opcja II
|
Wada materiałowa ewentualnie jeszcze możliwa bo pałowania mocnego nie było.
|
Szczęście że nie pękł izolator elektrody na dole, bo gdy wpadnie do cylindra to łatwo może zniszczyć gładź tulei i płaszcz tłoka.
Z tego powodu warto świeczki wymieniać czas od czasu :Thumbs_Up: |
Panowie ,
Szukam informacji na temat świec do NAT. W Manualu na ten temat nie ma nic. Czy możecie pomóc ? Najlepsze z NGK... |
I chyba jedyne.
|
Ale masz może jakieś dane tych świec ? typ .. numer itd. w katalogu NGK czy Denso nie znalazłem CRF1000
|
Silmar8a9s
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:20. |