Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Jak ustabilizować prund w gniazdku siłowym 12v w moto (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=3012)

rambo 05.04.2009 02:12

Jak ustabilizować prund w gniazdku siłowym 12v w moto

Mam taki problem ;)
Założyłem gniazdko. Poleciały mi 3 oryginalne ładowarki do tel Nokia.
Wkurzyłem się i wlutowałem tam stabilizator 12v. Teraz dla odmiany gps jak go tam wepnę ma słabe podświetlanie lub mryga. :Sarcastic:
R2D2 wiem, że wiesz co zrobić :drif: powiedz koledze :oldman:

Jak coś jestem skłonny wyjebać stabilizator i olać telefony :p

wieczny 05.04.2009 10:53

Wsadź stabilizator 13V :haha2::haha2::haha2:.

Mam nadzieję, że wiesz, że zanim spali się cała ładowarka to masz w niej bezpiecznik (prawdopodobnie), który powinien paść pierwszy. Taki szklany bezpiecznik, wiesz. Grosze kosztuje.

PawelZDR 05.04.2009 10:58

Cytat:

Napisał rambo (Post 52608)
Mam taki problem ;)
Założyłem gniazdko. Poleciały mi 3 oryginalne ładowarki do tel Nokia.
Wkurzyłem się i wlutowałem tam stabilizator 12v. Teraz dla odmiany gps jak go tam wepnę ma słabe podświetlanie lub mryga. :Sarcastic:
R2D2 wiem, że wiesz co zrobić :drif: powiedz koledze :oldman:

Jak coś jestem skłonny wyjebać stabilizator i olać telefony :p

Napisz jaki wsadziłeś dokładnie stabilizator może się nie wyrabia.

rambo 05.04.2009 11:19

Generalnie tak małe coś, na 3 nóżkach :)

może się nie wyrabia ale gps bierze 8wat... wiec niewiele

Zoltan 05.04.2009 11:23

Wiem, ze to nie rozwiązanie eleganckie, ale... są zasilaczki do nokii, które mogą mieć na wejściu 12-24 V. Dostępne w sklepach z gadżetami dla kierowców ciężarówek.

rambo 05.04.2009 11:47

dziś wszystkie sa takie i takie kilka sztuk puściłem z "dymem" :cold:

PawelZDR 05.04.2009 11:49

Cytat:

Napisał rambo (Post 52629)
Generalnie tak małe coś, na 3 nóżkach :)

może się nie wyrabia ale gps bierze 8wat... wiec niewiele

To podaj oznaczenia z tego małego coś.Są modele które do poprawnej pracy potrzebują określonego prądu min. np.15V.Nie wszystkie będą pracowały poprawnie samodzielnie potrzeba jeszcze kilku elementów.Jeśli GPS ma podświetlanie na diodach to mogą się zachowywać tak jak piszesz po ograniczeniu napięcia.

rambo 05.04.2009 11:59

Gps jest na lcd chyba... :) ok ide do garaża i wylutuje to ustrojstwo :oldman:

Lepi 05.04.2009 18:53

Jak jest na LCD to właśnie ma diody LED do podświetlenia wyświetlacza. Ale to raczej niema znaczenia. Sprawdź czy stabilizator sie nie grzeje, najlepiej zmierz też napięcie na wyjściu gdy jest podłączona nawigacja. Rozwiązaniem może być faktycznie układ stabilizującu na np. 13 V. Możesz kupić nowy stablilizator, przerobić układ, który masz lub zrobić układ z regulacja napięcia. Dochodzi tylko 1-2 elementy.

Kazmir 05.04.2009 23:08

Cytat:

Napisał rambo (Post 52633)
Ja biore z 7Gregiem i Dj.1 dział GPS :oldman:+ dzwoniki polifoniczne ;)dziś wszystkie sa takie i takie kilka sztuk puściłem z "dymem" :cold:

Kurna nie po to dostałeś ten dział, żeby teraz ludzi straszyć i puszczać ich zacny sprzęt z dymem :haha2::haha2::haha2:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:36.