![]() |
Tunezja na lekko IV.2018 szukam chętnych
Propozycja wyjazdu na 15 dni (od 10.04.2018 do 24.04.2018). W tym pustynny trening zapoznawczy i 5 dni jazdy przez ocean piachu czyli Grand Erg Oriental.
Oferta dla osób dysponujących własnym transportem (lekkie motocykle typu hard-enduro <150kg; pod dobrym zawodnikiem może być cięższy singiel typu 690,701, ect; samochody 4x4). Poziom trudności porównywalny z górskim off-roadem. Obowiązkowy przewodnik z pickupem przez 5 dni wiezie przez pustynię rzeczy motocyklistów. Koszt przewodnika:150E/dzień- do podziału na wszystkich uczestników. Orientacyjny całkowity koszt wyprawy skalkulowany przy dwóch osobach w samochodzie typu Toyota Hilux (+ moto na pace) wynosi 3500zł od osoby (+/- 10%). Bilety promowe w promocji do 15.01.2018. Więcej info: Tomek 602137570 tomaszlorek@yahoo.pl https://www.facebook.com/enduro.flow/ http://www.globerider.pl/ P.S. Tak było w listopadzie. Widoki i wrażenia gwarantowane: https://youtu.be/LKmaEWgg0Zc |
Słabo to wygląda : https://www.news24.com/Africa/News/a...nisia-20180111
Dwa lata temu zaczęło się w Tozeur od małych protestów ludzi nie mających środków do życia a zakończyło trupami i spaleniem większości hoteli, pensjonatów, supermarketów. Obecnie większość uważa że demokracja na nic się nie przydała jak do gara nie ma co włożyć, bezrobocie sięga 42 % i wszyscy chcieli by uciec, turystyka już nigdy nie wróci do tego co było kiedyś........... Dziś dostałem mejla od zaprzyjaźnionego przewodnika w którym pisze ze zostało wstrzymane ponownie wydawanie pozwoleń, istnieją poważne obawy o bezpieczeństwo, kilka tys. zjebów walczących w szeregach is wraca do kraju. Szacują ze może ich być ponad 5 tys. Tunezyjczycy to drudzy po Marokańczykach pod względem liczebności walczących w is. Mogą wkręcić się w protesty. Przed świętami tunezyjskie służby udaremniły próbę zamachu, bus wyładowany materiałami wybuchowymi chciał wjechać na prom relacji Tunis Genova. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie sądzę że znajdziesz jakieś info o takich akcjach w necie. Napisał mi o tym Habib, od zawsze te zjeby chcieli zatopić taki liniowy prom, choć obecnie nie ma to wielkiego sensu bo z białasów prawie nikt już nie pływa. Dwa lata temu byliśmy prawie w środku akcji jak na pograniczu tunezyjsko libijskim wjechało kilka terenówek z Libii i zastrzelili kilkanascie przypadkowych osób w wiosce nie opodal Az Zahibat. Kilka dni później zamordowali 4 pracowników przepompowni ropy.
Ps. Pytałeś w innym temacie o El Borma, zapewne wiesz że miejscowość ta leży w strefie wyłączonej z ruchu turystycznego, wiec oficjalnie nie możesz tam jechać. Powodzenia i życzę aby wyjazd doszedł do skutku. |
Adagiio: jeśli chodzi o pozwolenia na pustynię to dwa źródła zapewniły mnie wczoraj, że wciąż są wydawane.
Wiem, że do El Borma nie można jechać, więc byłem ciekawy gdy przeczytałem, że się tam wybierasz. |
Jeśli takie przekazali ci informacje to zapewne nie mają obaw, choć miej na uwadze że z dnia na dzień mogą wstrzymać wszystko, nawet jak będziesz już w drodze. Odbiłem się w 14 roku od granicy algierskiej bo akurat coś dupło i nie pozwolili nam wjechać, cały plan i przygotowania poszły w piździec.
Byłem w El Borma kilka razy, jadąc od Douz przez park do Ksar Ghilane a następnie na południe są najładniejsze wymagające wydmy po jakich jeździłem w Tunezji. Jest też stosunkowo blisko droga serwisowa przepompowni ropy i w razie “w” łatwo można się ewakuować, kiedyś to była kultowa trasa i przyjeżdżało masę ekip żeby ją przejechać, bardzo fajne czasy. To co obecnie jest otwarte dla ruchu turystycznego poniżej Douz, jak po raz pierwszy będziesz w tamtych regionach jeździł też jest fajne, biwaki na pustyni po środku niczego, ciepłe jeziorka otoczone wydmami . |
Moja kobieta jest z Tunezji i na biezaco jest na lini z tubylcami.Sama pochodz z Mahdia.Mowi krotko .Dajcie sobie spokoj.Szczegolnie z polodniem.
|
Cytat:
Na pd od Douz jeździłem w listopadzie 2017 i tak mi się spodobało, że chcę to powtórzyć. W trójkącie El Fauoar- Lac Erreched- Ksar Ghiliane jest naprawdę gdzie pojeździć. Nasz przewodnik powiedział jednak, że jazda na pd od Lac Erreched nie jest możliwa. |
Cytat:
W Douz podobno spokój. Znajoma francuzka, która żyje w Tunezji od 20 lat mówi, że to przez inflacje z początku roku. Na pd od Lac Erreched i tak nie będziemy jechać. Bilety na prom mamy już kupione. Będziemy patrzeć jak się sytuacja rozwinie. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:18. |