![]() |
CRF 1000 - Pomocy :) Problem z DCT
Hej,
..... a tak mi się podobało DCT.... Chciałem przed chwilą odpalić moto a tu zonk.... brak reakcji... po włączeniu zapłonu pokazuje cały czas 1 bieg....:dizzy: Miał ktoś z Was taki numer? Odłączyłem na 10 minut akumulator ale nic nie dało. Bezpiecznik od DCT cały. Ja pierniczę motocykl 2017, 4700km przejechane i stoi w miejscu bez możliwości odpalenia... całe szczęście, że w garażu a nie w czarnej dupie... :mur::mur::mur::mur: Dodam, że motocykl daje się pchać (czytałem gdzieś, że obrócenie kołem pomaga ale tu nic nie dało). Pozdrawiam Maciek |
Czy po odłączeniu aku nadal pokazuje pierwszy bieg?
Coś mi tu nie gra bo w DCT moto zawsze jest "na luzie" przy wyłączonym silniku. |
tu ma gość podobnie ale cały czas 3 bieg - odblokował to pchając motur w przód i w w tył naciskając Neutral ąz wpadł na N w końcu.
https://www.youtube.com/watch?v=vGHI12te8S0 a tu na 1 biegu też: http://www.ctx700forum.com/forum/ctx...ont-start.html dużo problemów na necie z DCT |
Cytat:
Aku było odłączone jakieś 10 minut i nadal to samo. Najlepsze jest to, że normalnie wróciłem do garażu parę dni temu (wcześniej żadnych problemów). Pchałem go po garażu w tą i z powrotem ale nic kompletnie to nie dało :( |
Przeglądałem schemat sterowania tą skrzynią i ilość czujników przeraża.
Bez podłączenia tego pod "kompa serwisowego" słabo to widzę. Bierzesz legendę Dakaru na plecy i do serwisu, ale zanim to zrobisz to jeszcze popróbuj: "Wadliwy system DCT jest często związany ze źle podłączonymi lub skorodowanymi złączami. Sprawdź te połączenia, zanim przejdziesz dalej." Kiedyś Was ostrzegałem, ale ......prawdziwe kłopoty się zaczną ze wzrostem km nalatanych....Szerokości. |
Sugeruje zrobić reset sterownika skrzyni DCT:
- Upewnij się że "kill switch" jest w pozycji "włączony" - Wciśnij i przytrzymaj przycisk "D" przekręcając jednocześnie kluczyk do pozycji zapłon. Powinien zapalić się symbol silniczka. - Po zgaśnięciu symbolu silniczka puść przycisk "D". - Używając przycisku N-D wciśnij go w następującej sekwencji: DDNDN. Poniżej wskaźnika biegów powinny się pokazać symbole DS i migający myślnik (kreska) w miejscu wyświetlacza biegów. - Uruchom silnik i pozostaw go na biegu jałowym (nie ruszaj manetki!), aż do momentu kiedy znikną wskazania DS i kreska na wyświetlaczu biegów. - Zatrzymaj silnik poprzez przekręcenie kluczyka. - Po kolejnym uruchomieniu silnika wszystko powinno być OK (mam nadzieję)... |
Cytat:
Dzięki! Czytam na zagranicznych forach i będę kombinował. Dam znać co dalej, bo warto by wiedzieć będąc z dala od domu gdzie ciężko o prąd a co dopiero o diagnostykę komputerową NAT :bow: |
Cytat:
Dokładnie tak samo to wygląda. |
sugerują żeby uniknąć tego na przyszłość upewnic się przed zgaszeniem silnika żeby wrzucić na N.
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:17. |