![]() |
Gaźnik a benzyna E10.
Unia nam dolewa do benzyny etanolu(10%). Pytanie czy starszym konstrukcjom na gaźniku to szkodzi? Jak alkohol wpływa na silnik/moc itp.
Czy szukać stacji ze starą benzyną? |
A gdzie taką kupisz , jak to ustawowo nakazane chrzciny?
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
Wyczytalem na necie ze gaznikowcy moga zapomniec o tej benzynie. Czy to prawda , czy nie tankuje stara.
Niech sie mechanicy wypowiedza. |
Cytat:
|
Wymiana uszczelnień i naprzód.
|
czasem mi dowożą z Kaliningradu , jak ona pięknie pachnie ,
niestety nawet nie styka wkoło komina |
I co ciekawe, dodatek etanolu powoduje taką "ekologiczność" , ze silnik więcej pali, niż gdyby był zasilany czystą benzyną. :) Wynika to z tego, że spiryt ma co prawda sporo wyższą liczbę oktanową niż benzyna, ale za to sporo mniejszą wartość kaloryczną przy spalaniu. Więc niby parametry w normie, ale np na" czystej" ruskiej benie mój GSik pali mniej i ma przyjemniejszą pracę niż na naszej eurosuper.
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Z jednej strony latem latałem patrolem Gr rd28dt na czystym oleju rzepakowym, jeździł i palił bez zająknięcia, przepalilem tego z dwieście litrów. Z drugiej, w OM603 (czyli poczciwe, wolnossące R6 z mercedesa W124 aka 300d) zdychalo na oficjalnym orlenowskim Bio (to był ON z 40% dodatkiem estrów z oleju roślinnego). So, you never know. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka |
U mnie na Orlenie można kupić E5 jeszcze bez problemu.
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:20. |