![]() |
Czy można zmierzyć ramę (krzywa /prosta) podczas kupowania [wydzielone z dyskusji sprzedaży Afryki Kazmira]
Smutna sytuacja. Nie wypowiadam sie.
Ciekawi mnie tylko w jaki sposob mozna pomierzyc rame podczas kupowania motocykla? To jest pytanie bez podtekstow. |
Cytat:
|
Nie krępujcie się :) wydzielilem do osobnego wątku, bo widać , że zagadnienie ciekawe /ważne :)
|
Może jak dobry majster strzelił okiem?
|
No chyba nie można,
Ale jak moto ciągnie w jedną stronę, to wydaje się rozsądne stwierdzenie. |
no zależy też jak to jest z tym ciągnięciem. Nigdy nie miałem motocykla z krzywą ramą, ale w poprzednim sprzęcie po puszczeniu kierownicy lekko ściągał na lewo. Po serwisie przedniego zawieszenia oraz wymianie przedniej opony - problem ustał.
|
Cytat:
Zostaje rozpędzenie do ~50, wbicie luzu, puszczenie kierownicy i obserwacja czy ściąga w którąś stronę. |
Jest coś takiego: pomiar ramy za pomocą urządzenia Scheibner mega-m.a.x. - są też wersje mobilne - umawiasz się na konkretne miejsce i podjeżdżają z walizeczką ;)
Wiadomo tanie to nie jest, ale przy chęci kupna motocykla np. używanej NAT ma to już sens. |
Bez wrzucenia na maszynę do pomiaru ramy to przy małym skrzywieniu ie jest możliwe 100% stwierdzenie, że rzeczona rama jest krzywa.
Przyczyn ściągania może być wiele innych. Niesprawne przednie lagi, złe osadzenie lag w półkach, nieosiowe zamontowanie kół. Jasne, że jak jest skoszona główka, widać spawy, pęknięcia itp to w porządku. Ale przy małych odchyleniach takie stwierdzenie nie może być stwierdzeniem na 100%. |
Było coś gdzieś kiedyś, że ktoś latał po zlocie i dla jaj mierzył dystans rama - przednia głowica w zgromadzonych afrykach. Nie mogę teraz tego znaleźć.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:58. |