![]() |
Czujnik paliwa - działanie kontrolek (wydzielone z działu kupię )
Może ktoś opisać jak prawidłowo powinny działać te kontrolki ?
Mam na serwisie RD03 i po wlaniu 5l benzyny do baku w momencie wpięcia kostki czujników obie kontrolki zaświecają się na 2-3sek. i obie gasną ? Czy to jest prawidłowe zachowanie ? |
Prawidłowo to działa.
Spuszczaj wahę kranikami i sprawdź czy czujniki działają. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Po włączeniu zapłonu obie się zapalają a potem gasną stosownie do poziomu paliwa. Spuść z 1-1,5 litra i czerwona powinna się świecić i oczywiście pomarańczowa. Jeszcze taka ciekawostka , oryginalne czujniki mają bezwładność a Daewoo już nie. |
Czyli kupując dwa takie https://allegro.pl/oferta/czujnik-re...woo-5412956632 ponaprawiam kontrolki? Działała mi tylko czerwona , ale ostatnio i ona umarła
|
Ale zdrożały!!!:eek: Sprzedający się skumali. Kiedyś taki czujnik kosztował niecałe 10zł.
Kupując odpowiedni termistor za 1zł tez możesz naprawić. Przez 6 lat działał w mojej dobrze i miał zaletę, że łagodnie się rozświecała żarówka nie powodując stresu u kierownika;) |
Cytat:
|
Jakieś tam jeszcze może drobiazgi przy generalnych porządkach znajdę do XRV to dam znać. Znaleźć element wielkości 5 groszy musiałbym no tego "Niemca co ukradł" poprosić o pomoc....:D
|
odnowie temat, wymieniłem termistor od czerwonej kontrolki,założyłem ten z aldreogo taki sam, no i co...ano to że teraz czerwona zaświeca mi się przed pomarańczową :) tzn. zaczyna lekko żarzyć się a paliwa jest dużo ponad pomarańczową kontrolkę...o co tu biega ? :)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:01. |