![]() |
Jak sprawdzić czujniki poziomu paliwa RD03
Może ktoś to przerabiał- mam 4szt wymontowane z baku i pomieszały mi się sprawne z padnietymi.
Jak sprawdzić które sa dobre bez montowania w baku? Wszystkie na omomierzu pokazuja przerwę ale na pewno 2 z nich były dobre. Pierwszy pomysł to zanurzyć w cieczy- nie wiem czy ma znaczenie czy to musi być paliwo. Jaką rezystancję powinny mieć sprawne czujniki zanurzone w paliwie ? |
Zbuduj prosty układ: żarówka, zasilanie, termistor.
Zanurz w szklance wody. |
Cytat:
|
Podajesz napięcie szeregowo - żarówka - termistor.
Sprawne się rozgrzeją i żarówka zacznie świecić. Niesprawne się nie rozgrzeją i nie będzie świecić. |
OK, tak zrobię- dzieki :Thumbs_Up:
|
Może się komuś przyda- sprawne czujniki poziomu paliwa pokazuja na omomierzu ok. 1300 Ohm
|
Według mnie to jest wiadomość do Afripedii.
Dzięki temu można dobrać jakikolwiek inny termistor zamiast oryginalnego z Lanosa (o które coraz trudniej) |
Cytat:
|
oj przestań Kazmir :D wciąż coś ludzie dłubią i dobrze...
|
Kazmir - z mojej strony to nie był sarkazm.
Takie wiadomości szybko giną pod tematami w stylu "Największa gejoza na forum" lub "Dlaczego mnie tu nikt nie lubi skoro pani w przedszkolu i moja babcia mówiły mi że jestem fajny" A szkoda, bo to jest wiedza, której będzie potrzeba coraz więcej, bo stare Królowe zaraz wejdą w najtrudniejszy okres, kiedy większość z nich wyginie, a ci którzy utrzymają swoje będą musieli rzeźbić z powodu braku części i takie info będzie na wagę złota. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:55. |