![]() |
Dławienie się silnika
Niedawno podczas jazdy po Bałkanach przytrafił mi się dziwny objaw, mianowicie przy odkręcaniu przepustnicy silnik dławił się i w ogóle nie ciągnął, tak jakby nie dostawał paliwa, raz nawet zgasł przy zatrzymywaniu. Problem występował tylko pod obciążeniem, na jałowym biegu kręcił swobodnie w całym zakresie. Co dziwne, wygląda na to jakby wpływ na to miała temperatura, bo akurat tego dnia było bardzo gorąco (ok 38*) i jazda była po krętych górskich drogach. Z tym że wskaźnik temperatury silnika nie wszedł ani razu powyżej 3 kresek. Jak moto chwilę postało problem zniknął, jednak pojawił się ponownie po jakimś czasie podczas wyprzedzania (tego samego dnia). Od tego czasu się nie powtórzył.
Dodam tylko że jechaliśmy w 7 maszyn i wszyscy tankowaliśmy to samo paliwo, więc kwestia syfiastej benzyny raczej odpada. Obstawiałbym jakiś czujnik który zaczął wariować i zubożył mieszankę, ktoś miał może podobny problem? Pacjent to CRF1000L Adventure Sports, przebieg niecałe 3000km w momencie wystąpienia usterki. |
Miałem podobnie ale obwiniam brudne/mokre styki czujnika/sondy w wydech :)
Raz się zdarzyło w tamtym roku, do tej pory spokój |
może warunki pracy wyszły poza mapę ECU :) po prostu było zbyt gorąco na odkręcanie gazu na max'a skoro to dzieje się wyłącznie w upalne dni... pozostaje czekać na ocieplenie
|
Niestety w komputerze nie zapisały się żadne błędy, więc nadal pozostaje wielka niewiadoma.
|
Też miałem raz coś takiego (dławienie). Przebieg ok 1600km, stało się to na wyjściu z zakrętu przy prędkości ok 20-30km/h. Moja ATAS to DCT.
Wysłane z mojego BTV-DL09 przy użyciu Tapatalka |
Zdarzylo mi sie to dwa razy (ATAS DCT) Ale ! Wiem dlaczego. Interwencja kontroli trakcji - po odkreceniu przy sliskiej nawierzchni, katem oka zauwazylem migajaca kontrolke. Wydaje mi sie ze nie tylko przyhamowuje kolo, ale tez dlawi silnik.
|
Cytat:
|
Cytat:
...czego oczywiście Ci nie życzę :) |
O dlawieniu kola uslyszlem, nie wyczytalem :) Jak widac blednie. A chwilowego dlawienia silnika doswiadczylem osobiscie. Tak, kontrola trakcji na 6, ale ze spokojny ze mnie czlowiek wiec taka interwencja zdarzyla sie tylko 2 razy. Wspominam o tym bo moze (nie mowie ze na pewno), sporadyczne dlawienie silnika u roznych roznych rownie swiezych riderow jak i ja wynika wlasnie z TC, nie z jakiejs usterki.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:13. |