![]() |
szybka offroadowa wymienna
W teren zrobiłem sobie taką szybkę , jest nieprzezierna ale to nie przeszkadza bo jest niższa od turystycznej o 17 cm. Kosztowała mnie 9,50 zł:)
https://photos.app.goo.gl/nmBzBAuRqPTijDVE9 |
Właśnie w związku z tym zrobiłem osłonę ze spienionego pcv 3 mm . Materiał jest dosyć miękki dużo bardziej od szybki turystycznej .
Kupiłem 2 arkusze 50 x 50 cm w hurtowni Plexiland na Żupniczej 17 w Warszawie za 20 pln. Zdemontowałem szybkę turystyczną zmierzyłem szerokość miękką metrówką , włożyłem pcv w wewnętrzną część szyby nagiąłem ją do kształtu oryginału i odrysowałem markerem. Całkowita szerokość szyby w najszerszym miejscu 39,5 cm . Kształt wyciąłem nożem tapicerskim ( pcv spienione bardzo dobrze wycina sę zwykłym nożykiem z łamanymi ostrzami) Wycięty kształt wkładam w szybkę , nagrzewam lekko opalarką i powoli formuję. Po minucie kształt jest utrwalony . Tak przygotowany element wkładam w czachę i odrysowuję otwory do mocowania. Śrubki z gumkami robię własnoręcznie ze starego przewodu paliwowego wkładając nakrętki 6 mm które go rozszerzają za tym rozszerzeniem ucinam 1 cm za nakrętką i wkładam je zwężoną stroną w otwory szybki. Po skręceniu śrubką na czaszce rurka gumowa zgniata się i tworzy elastyczne połączenie. Po montażu wszystkie brzegi są oszlifowane papierem ciernym. Cała operacja zajęła mi 40 min. Plusem tej osłony jest jeszcze to że w każdej chwili możesz ją przyciąć nożyczkami lub nożem w terenie jeśli jest za wysoka |
Adam,obiecuję połamać to w czwartek ,najpóźniej w sobotę :D
|
Nie łam mu bo znowu będzie naprawiał zamiast pić :D
|
Przynajmniej nie odpadłem przy ognisku :) Ale można to naprawić
Rafał tak czy inaczej będziesz miał już 2 szybki do połamania :) |
No wleczone nie było fakt, a nie wszystkim się udało :D
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:45. |