![]() |
Opona Sahara 3 Metzeler
Cześć. Co sądzicie o oponie do RD07 na tył [http://caj3mq3n].Metzeler Enduro 3 Sahara R 140/80 -18 70S ?
Czy warto kupic z 2018 za 290zl czy lepiej dolozyc 130 i z biezacego roku? Mam u siebie Michelin w bdb stan ale ostatnio mnie na mokrym zarzuciło i patrze a ona ma 10 lat Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka |
To były moje pierwsze opony jakie założyłem do Afryki. Całkiem sympatyczne, tylko dosyć głośnie, jak to jodełka.
Jednak w podobnej kategorii, polecałbym Ci Pirelli Scorpion STR, w terenie podobne właściwości a na asfalcie znacznie cichsze i bezstresowe na mokrym (Co nie znaczy, że sahary są jakieś bardzo śliskie na mokrym....w sumie to nawet nie pamiętam, a skoro nie pamiętam to znaczy, że nie miałem stresujących momentów ;) ) |
Ja kupowałem Karoo 3 co miały 3 lub 4 lata bo i tak co roku była wymiana, a było sporo taniej.
Jak nie idziesz z taką oponą na tor walczyć o sekundy, w deszczu nie będziesz bić rekordów prędkości w zakręcie to pewnie nawet 10 letnia chińska pastikowa opona da radę :D Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
2018 rok będzie spoko. Sahara jest w miarę dobrą oponą, zadziwiająco dobrze na piachu robi...
|
Kiedyś kolega miał w 07 , na suchym szuterku i asfalcie działały ale na mokrej trawie już nie. Do tego szybko się zapychały mokrą paćką.
Chyba dość szybko schodziły ale nie pamiętam ile km zrobił. Ogólnie bez rewelacji. |
Cytat:
|
Popieram przedmówcę, zakładam właśnie trzeci komplet MT21 do 690, opona daje radę po wszystkim. Ta Sahara to taka uniwersalna czyli do niczego.
Rocznikiem się nie przejmuj, bierz najtańszą. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Też mam teraz mt21. Bardzo fajna, niedroga opona. Jednak to już kostka, więc jeśli planujesz głównie asfalt to chyba nie ma ona większego sensu. W dodatku tył dosyć wyraźnie znika. Nie zmienia to faktu, że pomimo swojej mocnej kostkowatości, zaskakująco dobrze sprawuje się na asfalcie. Tył nie występuje w rozmiarze 140.
|
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:51. |