![]() |
Regulacja osiowości łańcucha
niby dość oczywista i prosta sprawa... ale
postanowiłem się temu przyjrzeć bliżej, zawsze tylne koło ustawiałem na znaki do tego przeznaczone ale przy wymianie napędu zauważyłem, że zębatka przednia z jednej strony jest lekko zryta a z drugiej nie tknięta... więc coś nie halo jest z tymi fabrycznymi znakami... zmierzyłem odległość od podstawy śruby regulacyjnej i okazało się, że kiedy wszystko jest ustawione idealnie na znaki z lewej strony mam 1.4mm mniejszą odległość niż z prawej... co jeszcze nic nie znaczy bo przecież nawierty pod śruby regulacyjne nie muszą być identyczne... więc wziąłem laser i okazało się, że gdy tylne koło jest na znaki to mija się ono z przednim... niewiele .. ale równo nie jest!!! wiosek z tego prosty, fabryczne znaki są przynajmniej u mnie lekko zje...ne :( gdyby komuś przyszło do głowy ustawianie według lasera montowanego na zębatkę to w CRF średnio to się nadaje ponieważ tylna zębatka jest dość luźno ustalona w piaście koła i nawet jak nie ma żadnych zużyć to rękoma można sobią ną gibać na boki po 1-2mm i nie jest to problem łożysk czy zużytych gum.... flansza zębatki w piaście koła ma duuuuży luz montażowy.... |
Wydaje mi się, że najważniejsza jest współosiowość koła przedniego z tylnym.
Przekoszenie zębatek przy napędzie łańcuchem nawet 2 mm, nie ma dużego znaczenia. jak sam zauważyłeś zdawcza jest "pływająca". Aczkolwiek ideał byłby pożądany. |
Cytat:
postaram się sprawdzić całą geometrię i zobaczymy gdzie jest problem, ale wszystko wskazuje na to iż znaki do naciągu łańcucha są źle naniesione na wahacz! |
Żeby ustawić przednia zębatki, to musiałbyś silnikiem kręcić a nie tylnim kołem. Wynika to geometrii takiego układu napędowego. U mnie też jest zezarta wewnętrzna strona przedniej zebatki, bo jest po prostu na niej luz.
Ustawianie tylniego koła działa tylko na ustawienie zębatki tylniej. |
Cytat:
|
Jakbyś tylnie koło przesuwał na boki (po jego osce) To masz wpływ na zmiany kąta natarcia przedniej zebatki.
Zrób próbę. Ustaw tylnie koło ekstremalnie w pozycji tak aby przednia zębatka była atakowana z drugiej strony i się karnij próbnie. Nic się nie zmieni. Zakładam że zębatka od strony silnika wytarta? |
Odkąd wypiaskowałem i proszkowo pomalowałem wahacz,tylne koło ustawiam listwą.Moje spostrzeżenia,łańcuch w osi,brak nie stabilności w szybkiej jeździe na wprost,nie wspominając o zakrętach.
|
Cytat:
Mam identyczne spostrzeżenia... rożnica w prowadzeniu moto jest ogromna... |
Cytat:
|
Listwa np.z profila aluminiowego(ok.2,5-3m) przykładasz do tylnego koła i najpierw musisz ustawić przednie koło prostopadle do listwy.Następnie pomiary z jednej strony(odl.listwy od przedniego koła pożniej powtórka z drugiej strony.Wiadomo że przednie koło węższe. Trochę zabawy ale jak się nie ma lasera:D
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:51. |