![]() |
Fabryczny smar na łańcuchu.
Ahoj Wyjadacze!
Zmieniłem napęd i zastanawiam się czy usunąć fabryczny smar z łańcucha. Jest cholernie lepki, klei się do niego wszystko, obawiam się wjechać w teren. Macie jakieś doświadczenia/wiedzę w tym temacie? Pozdrawiam Mateusz |
Szmate nasaczam benzyna ekstrakcyjna i wycieram. Ta maz jest bardziej antykorozyjna niz smarna moim zdaniem.
|
Wytrzyj szmatą nadmiar i smaruj olejem przekładniowym, to w trakcie jazdy wszelaki brud wyrzuci. Jeśli nie chcesz często oliwić, użyj smaru typu "wet" (do cross-ów). Nie używamy ekstrakcyjnej, bo jest sucha i wyjaławia, podobnie, jak nie używamy ani beny, ani ropy, bo rozpuszczają uszczelniacze. Tylko nafta.
|
Najprostsza ręczna smarowanica do łańcucha:
Kupujesz toto w aptece, spirytus wylewasz, zalewasz hipolem i włala. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...326c28cc36.jpg |
Cytat:
|
do czyszczenia nafta świetlna i szczoteczka. kwadrans i jest git.
nigdy ekstrakcyjna bo uszkodzisz oringi. potem 80W90. tak jak zaleca każdy producent łańcucha. chyba, ze masz to w kiszce to nic nie myj tylko smar w spreju :D i już :D |
Cytat:
|
Moim zdaniem, moim, szmatą można zmywać cokolwiek z płaskich powierzchni. Na łańcuchu to jest ich jak na lekarstwo. Nie żebym się czepiał bęzyny i szmaty :D
Wańcuch to IMO szczotka jeno. |
Cytat:
|
Tylko nafta! Bezpieczna dla gumy. Ja używam (jelsli już ) pędzla, jest miękki i nie ryje x-ringów. Tylko zastanawiało mnie to fabyczne mazidło, a mechanik w sklepie motocyklowym zachwalał ze to to cudowne jest.
Zmyję, przesmaruję jak przy zwykłej okresowej konserwacji. Jeszcze trochę sprayów mam, ale mocno myślę nad przerzuceniem się na 80W90 czy innym hipolem. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:17. |