![]() |
Zużycie opony TKC80 - prośba o opinię
Cześć!
Mam małe doświadczenie z kostkowymi oponami, zdjęcia przedstawiają TKC80 z przebiegiem około 6000-8000, około bo mam dwa komplety kół i niestety nie zapamiętałem momentów zmian. Wybieram się za dwa tygodnie na trip obrzeżami Polski 70% on, 30 % off. Czy ta opona wytrzyma mi jeszcze z 4000, czy nie zastanawiać się i wymieniać na nową, patrząc na dotychczasowe zużycie (styl jazdy ten sam) ? http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2339 http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2340 |
Sporo chyba po autostradach zrobiłeś na nich, bo winkli to one chyba na niewiele widziały.
|
Winkli asfaltowych i autostrad zero.
Jazda głównie w okolicy domu po terenie. Raz byłem na Mazurach, trochę asfaltu, więcej szutrów. |
Ta opona wyglada raczej na 4-5 niz na 6-8 T km.
Nie wiem jak jeździsz ale moje TKC80 dokonuje żywota przy 7 T km spokojnej jazdy 90% on i 10% off. Jeśli więc planujesz przejechanie jeszcze ok 4T km to licz sie z tym ze wrocisz na resztkach opony. |
Jak zakładasz potrzebny przebieg rzędu 4000 km, to zmień. Ok. 10-12 tysi na tylnej oponie (tak mi wychodzi, że tył) - to już przegięcie moim zdaniem. Na TKC80 tylnej (TA600) robiłem max 8-9 tysi i była niemal goła.
To tak moim zdaniem, może ktoś lepiej zorientowany poprawi. P.S. Dario mnie uprzedził. |
Dzięki. Nie ma co... opona do wymiany.
Co ciekawe przód prawie nie ruszony, poważnie, 10 mm na środku opony. Czy ktoś z miłośników TKC80 próbował jakiś innych opon? |
Kup motoz adventure na tył a na przód zostaw tkc. Motoz robi 2x tyle co tkc. W LC8 TKC mam łyse na tyle po 5tys. km
Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka |
Ja miałem TKC80 w 3 motocyklach i bardzo je lubię za całokształt zachowania we wszystkich warunkach pogodowo-terenowych.
Ale niedawno kupiłem Trampka, który ma Heidenau K60 SCOUT i jestem zaskoczony jak te opony sobie dobrze radzą i na mokrym asfalcie i na szutrach i w piachu. Nawet jakieś błotniste łąki przejechałem, gdzie tylne koło zapadało się momentami po ośkę i spokojnie dawały radę. A najciekawsze, że mają już 10 tys. km i nie widać za bardzo zużycia ... Następne i tak pewnie będą TKC80, ale te K60 Scout dojadę do końca bo są naprawdę całkiem spoko, więc jeśli szukasz czegoś innego niż TKC to może warto im się przyjrzeć. |
O K60 są przeróżne opinie, chyba jednak zamówię motozy, tylko że nigdzie nie ma adv. Zamówię na próbę motozy GPS.
Dziękuję za wskazówki! A jeszcze zapytam... Czy do NAT mogę założyć motozy GPS TL ? Jednym słowem czy w oponę bezdętkową mogę załadować dętkę? |
Możesz. W każdą oponę bezdetkową mozesz włożyć dętkę, odwrotnej sytuacji nie ryzykowalbym. :)Tylko nie zdziw się nieprzyjemnie zachowaniem motozów na mokrym asfalcie, w porównaniu do haidenała, nie mowiąc o TeKaCu.
Wysłane z mojego Hammer_Energy_18x9 przy użyciu Tapatalka |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:19. |