![]() |
Wyłączenie świecących kierunkowskazów
Mnie też spotkała sytuacja z problemem przy przeglądzie rejestracyjnym ze względu na świecące kierunkowskazy (opisywane to już było np. tutaj http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37422).
Moje pytanie - i sugestia od diagnosty - czy da się te świecące kierunkowskazy wyłączyć jakoś softowo, czy jest to przeróbka elektryki lub lamp? Czy ktoś z Was zdecydował się na zmianę? |
Zmień diagnostę.
|
Jak Emek. Kumaty diagnosta zna obowiązujące przepisy. Jesli masz problem z przegladem to diagnosta gapa, delikatnie mówiąc.
|
Diagnosta diagnostą, ostrzegał mnie że mogę mieć problemy przy kontroli na drodze. Prawda to? ;-)
|
Miałeś niefart trafić na kolesia nieznającego się na swojej robocie.
Jak trafisz na takiego stróża prawa - idź zagrać w Totka :D |
Z tym że te kierunki robią za pozycyjne i jak to Twój diagnosta chce to rozwiązać?
Podrzuć mu ostatnie wydanie warunków technicznych dla pojazdów niech poczyta. pozdrawiam Marcin Jan |
Diagnosta chciał na flaszkę i nie wiedział jak Ci to powiedzieć .... .
Mnie osobiście wkurzają te włączone kierunki. |
Powielę sugestię przedmówców - zmień diagnostę. To bzdura jakaś. Moje ATAS 1100 ma oryginalną homologację czyli dokument dopuszczający ten pojazd do poruszania się na drogach EU z fabrycznie podświetlonymi kierunkowskazami. Jak Pan diagnosta taki "specjalista" to niech się skupi raczej na kontroli Ursusów C-330 lub C-328.
|
1. diagności bywają niedouczeni. Niestety. Pamiętam jak musiałem się kłócić z jednym dość długo...
2. Te świecące kierunki nie są fajne. Bardzo słabo widać mrugający kierunkowskaz. No ale dozwolone toto i pan diagnosta niech nie zmyśla. |
Sam o to kiedyś pytałem i uzyskałem konkretne odpowiedzi, dzięki.
teraz mogę podzielić się tą wiedzą: w "OBWIESZCZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY I BUDOWNICTWA z dnia 27 października 2016 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia" jest załącznik nr 6 a w nim tabela dot. świateł wg. informacji w niej zawartej dopuszcza się w motocyklu świecące dwa światła pozycyjne w kolorze żółtej samochodowej jak w NAT. tu masz link do w/w dokumentu KLIK załącznik nr 6 zaczyna się na 58 str. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:10. |