![]() |
Wyprawy w Góry/bezdroża/zadupia świata Azja, Afryka, Ameryka
Jeszcze 1 pomysł chodzi mi po głowie
Skoro w poprzednim wątku większość ustaliła, że naj/naj do tego typu roboty jest DR, XR pewnie dla długonogich To tak zastanawiam się, że np do Peru koszt transportu to ponad 8złotówek i wysyłam sprzęt jak DR który sam jest niewiele więcej wart. To może kupić przez neta w Santiago w salonie Hondy/suzuki tego typu pojazd objechać wycieczkę i podejrzewam, że oddając z powrotem do tego salonu dostanę sumę nie mniejszą niż różnica ceny nowej i te 8tysi (jakby wcześniej ogarnął demo to przedsięwzięcie będzie miało jeszcze większy sens) Gdzieś czytałem, ze da się to zarejestrować, tylko ciekaw jestem ile casu to pochłonie. Z II strony można by zostawić żelastwo, a mając rejestracje na siebie za rok objechać sąsiednie państwa. Nie będzie problemu, że w ciągu załóżmy 0,5r pojazd na polskich blachach musi opuści obszar celny Peru. Tylko gdzie to zostawić? Ewentualnie nawet dalej podnająć, ale kto zajmie się wymianą oliwy co 2tys km , i wydaniem/odebraniem motka, sprawdzeniem w jakim to jest stanie. Kolejna opcje, znalazłem niedrogą stodołę u lokalesa w rozsądnej odległości od Santiago , załóżmy że wygląda na uczciwego człowieka i ten motocykl będzie stał tam dalej za rok. Na forum znalazłem jakiegoś kupca Polaka który leci i bierze to moje moto, przerejestruje to jakoś? W przypadku Azji transport jest pewnie tańszy, nie musi to płynąć, Ale znów tańsze są w Azji sprzęty Ma ktoś jakieś doświadczenie tego typu akcjach? |
Cytat:
|
Mozna poleciec, wynajac , pojezdzic i wrocic.
Ale wiekszosc chce to zrobic na swoim moto. Z roznych względów. Bo albo lubia na swoim i maja przygotowany tiptop, z dodatkami. lub chca, zeby ich moto tez zwiedzalo świata z nimi. I ci nie licza sie tak bardzo z kasa. Sa tez tacy, co mają duzo czasu, chca jeździć 2 miesiace. Wtedy zazwyczaj zorganizowany transport z Polski odpada |
Cytat:
Załóżmy kupuje moto w salonie w Peru, rejestruje na siebie Robię wycieczkę i zlecam transport z powrotem do Pl lub w inny rejon świata, gdzie zamierzam za 0,5roku jeździć Czy mam możliwość odzyskania Peruwiańskiego vat? Bo sprowadzając ten sprzęt do Pl będę pewnie musiał zapłacić u nas Vat od niego, wiadomo że to wtedy nie ma sensu ekonomicznego Ewentualnie w jakim kraju mogę kupić moto w cenie netto, i zrobić nim 2-3 tyg wycieczkę po tym kraju? |
Cytat:
I nie pytam o zakup tylko o rejestrację. |
Na obecną chwilę pytam, czy ktoś coś takiego przerabiał
ogólnie nie lubię sobie życia utrudniać Zdecydowanie wolę skorzystać z przetartych szlaków więc jak ktoś ma wiedzę i chce podzielić się to zapraszam Dla porównania patrzyłem na stronę KTM w Santiago de Chile 890Rally-20tys $, u nas 90tys zł inne modele w podobnej kasie co w PL Tiger 900Rally z 5tys tańszy tam niż w pl honda nie pamiętam oznaczenia 300cm3, moc chyba około 25KM, na zdjęciu z wysokim zawiasem, 5tys$, na moje okol crf300L z lepszym zawiasem |
Tu masz instrukcję jak zarejestrować na Twoje nazwisko (nie obywatela Chile) pojazd w Chile. (jest klika przykładów w necie)
https://www.contactchile.cl/en/reloc...a-car-in-chile I nie będzie to tak szybko jak w PL...że w tym czasie gdy Honda myła nowo zakupiony motocykl aby mi go wydać z ASO to ja pobiegłem z fakturą do urzędu i dosłownie za 15 min miałem już dowód tymczasowy i tablice do mojej nowej CRF. Taki proces rejestracji w obcym państwie trwa kilka dni.... dni w których mógłbyś już korzystać z moto. A co będzie jak kupisz a potem nie będziesz mógł z jakiegoś nieznanego Ci teraz powodu zarejestrować moto na siebie ? Duże ryzyko. Też rozważałem tą opcję. Sporo ludzi wysyła moto z PL właśnie po to by sobie ułatwić a nie utrudnić. Zgłaszasz się do firmy w PL .. podpisujesz z nią umowę, lecisz na miejsce i odbierasz swoje moto od przedstawiciela firmy z PL. To oczywiście kosztuje ... ale jak coś pójdzie nie tak, to z firmą w PL rozmawiasz a nie z Panią w okienku w urzędzie w Chile. Zakładam że znasz hiszpański... bo ta Pani angielskiego raczej nie. Te 5 tyś różnicy w cenie motocykla to grosze w porównaniu z tym ile będzie trzeba wydać na takiej wycieczce. |
Cytat:
|
Możesz podać na jakich międzynarodowych forach tacy podróżnicy ogłaszają swoje maszyny do sprzedania
Pewnie wyglądało to tak, że Australiczyk kupuje nówkę szt w Kanadzie i jedzie tym na południe, na koniec wycieczki szuka klienta, tylko trzeba zgrać się jeszcze czasowo |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:52. |