![]() |
Wjazd do Izraela
Szukałem info na forum, ale słabo mi idzie a miałbym takie pytanie.
Czy paszport zbity arabskimi pieczątkami i odprawami motocykli może stanowić przeszkodę, czy odmówienie wjazdu do Izraela ? |
Słyszałem, że wiza do Iranu (gdzie byłem) stanowi problem przy wjeździe do Izraela. Ale czytałem też relacje z wypraw i nie ma reguły. Są ludzie, którzy mieli problemy i tacy co nie mieli żadnych.
|
Nie byłem w Iranie, ale w Libanie i z tego co wyczytałem stanowi to dość istotny problem, oprócz tego mam kilka odpraw z Tunezji, Algierii, Maroka, Egiptu. Podobno dość skrupulatnie sprawdzają indywidualnych wjeżdżających, nie że jest to kwestia być albo nie być. Niespodziewanie pojawiła się możliwość wyjazdu na jakiś czas do Elatu, więc poszukuję w miarę potwierdzonych info żeby nie odbić się od bramek. Paszportu nie zdążę wymienić na nowy, mam kilka dni żeby zdecydować a wymiana to najlepsze rozwiązanie.
|
Tymczasowy wyrobisz w jeden dzień o ile tam da się wjechać na tymczasowym. Praktykowałem.
|
Nie będę kombinował z tymczasowym. Zadzwonię jeszcze do ambasady, ale i tak pewnie nic się konkretnego nie dowiem bo wszystko zależy od człowieka na granicy .
|
https://www.gov.pl/web/izrael/inform...-podrozujacych
"Stemple lub wizy z krajów muzułmańskich w paszporcie same w sobie nie powodują odmowy wjazdu na terytorium Izraela. Jeśli jednak masz takie stemple lub wizy, prawdopodobnie spotka Cię bardziej szczegółowa kontrola bezpieczeństwa podczas przekraczania granicy. Dzieje się tak szczególnie w przypadku stempli lub wiz z Arabii Saudyjskiej, Iranu, Libanu, Syrii, Indonezji. O tym, czy wjedziesz do Izraela, decydują indywidualnie izraelskie służby graniczne. Jeśli odmówią Ci wjazdu, zostaniesz odesłany do kraju, z którego przyleciałeś, tymi samymi lub innymi liniami lotniczymi po wykupieniu dodatkowego biletu." |
Czytałem to, na stronie włoskiego msz jest bardziej szczegółowa informacja dotycząca osób, którym mogą odmówić wjazdu.
|
Cytat:
|
Dzięki .
|
Raczej nie odmówią wjazdu.
Będzie za to dokladne przepytywanie. Wiekszy problem jak się wraca do PL, bo wtedy więcej trzepią. Zdarzało się, że ludzie nie zdarzali na samolot z powodu kontroli ma lotnisku Ja mam duzo pieczątek z krajów arabskich Odpowiadałem zgodnie z prawdą. Mają tendencyjne pytania. Mnie przesłuchiwało 3 osoby, co 10 minut. Każdy zadawał te same pytania Adagio, z Twoim spojrzeniem i wyrazem twarzy zakladam, ze bedziesz miał większa kontrole niż ja |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:22. |