![]() |
Turcja - kilka pytań
Cześć,
plan jest odwiedzić w tym roku kraj turecki. Jak dojechać, co zobaczyć, kobiet miejscowych nie zagadywać - to już wiem. Natomiast mimo przekopania forum nie znalezłem odpowiedzi na nurtujące mnie wątpliwości. 1. Dokształciłem się w sprawie winiety HGS. Będę leciał odcinek Edirne-Istambul i Istambuł-Ankara.
Zależy mi na informacjach od osób, które przerobiły to na własnej skórze a nie słyszały od wujka na imieninach u cioci. ;) Ostatnio kilka osób od szwędało się po Turcji a taki CeloFan to juz tam prawie ma kartę stałego pobytu. ;) Mam nadzieję, że pomożecie. Z góry dzięki za pomoc. |
Ja płaciłem za autostrady na bramkach w okienku (na ogół znajduje się na skrajnie prawej bramce) i nie było z tym najmniejszego problemu. Zaraz za granicą nie było okienka ale mi machnęli żebym jechał (wydaje mi się, że doliczyli mi za ten odcinek przy okazji płatności na następnej bramce)
|
Nie kupowałem żadnych nalepek. Ostatniego dnia zalogowałem się tutaj : https://www.kgm.gov.tr/ klikasz jeszcze w „TOLLWAY PASS VIOLATION QUERY” i uregulowałem rachunek
Na granicy turecko-irański sprawdzili jeszcze moje nieopłacone przejazdy i musiałem dopłacić kilka Lir Co do płatności na zadupiach to na stacjach benzynowych płaciliśmy kartą ale noclegi to już tylko gotówka. |
A dalej mają ten "specyficzny" asfalt z domieszką "papieru ściernego " co szybko ściera opony? :)
|
Zbychu,
dzięki. Czyli rozumiem to taki czynny żal jak w naszej skarbówce? ;) Lecę kilkaset kilometrów bez opłat a potem reguluję. Kary żadnej za to nie było? |
Kary żadnej nie było bo ja rozumiem, że to jest odroczona płatność za przejazdy. Z tego co pamiętam to na tej stronie miałem dokładnie wyszczególnione wszystkie moje przejazdy. Na powrocie leciałem górą z Gruzji, granice turecko-bułgarską przekraczałem w Dereköy i tam już nie maiłem nic do dopłaty.
|
Jak na powrocie nie leciałeś koło Stambułu autobahną to by się zgadzało. Most na Bosforze jest bezpłatny w kierunku Europy.
Znalazłem i wszystko jasne. https://www.kgm.gov.tr/SiteCollectio...ensePlates.pdf Czyli by się zgadzało z tym co zrobiłeś. Jeszcze raz dzięki. |
Możesz też kupić kartę, a raczej nalepkę HGS. Zaraz za granicą po prawej stronie jest budynek, gdzie można to załatwić. Nie pamiętam dokładnie, ale dobrze oznakowany właśnie HGS.
Plus z zakupu karty jest taki, że przejeżdżasz przez każdą bramkę a automat sczytuje kartę i pobiera opłatę (z reguły to niewielkie kwoty). Okazało się, że po zmianie motocykla nie kupujesz nowej karty, tylko wpisują do systemu nowy numer rejestracyjny. Dlatego warto przykleić nalepkę HMG w taki sposób, żeby ją przenieść na nowy sprzęt. Ja mam ją w kieszeni i wyciągam przed bramkami. Asfalt i drogi naprawdę spoko. Nie zauważyłem zwiększonej komsumpcji opon jak np. w Norwegii. |
Takiej ilości terminali do płacenia kartą jak w Turcji to nie widziałem w żadnym innym kraju :-)
Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka |
Dredd,
dzięki. Właśne o takie informacje mi chodziło. Czyli mam wybór: albo biorę naklejkę albo idę na pałę przez bramki i opłacam na przykład wieczorem siedząc na noclegu. aadamuss jestem w stanie sobie wyobrazić, bo to turystyczny kraj. Ale bardziej mmnie ineteresuje czy na przykład w interiorze czy na na wschodzie Turcji poza miejscami turysycznymi też jest taka ilośc terminali do płacenia. Zawsze mam z tyłu głowy: cash is the king. :D |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:46. |