![]() |
Kierunkowskazy-zamiana na ledowe
Witam.Chcę zamienić kierunkowskazy żarówkowe na ledowe w moim motocyklu Triumph Tiger 800.Jest to import z USA i fabrycznie ma kierunki żarówkowe,a że od początku nie mogę na nie patrzeć i jest już w Europie kupiłem sobie pod choinkę😁 oryginalne ledowe.Czy jest potrzebny inny przerywacz? Czy mogę je wpiąć bez w instalację? Pytanie dla tych którzy przerabiali temat.
|
Cytat:
|
Triak cykal nie będzie.
Czasami jest z tym lipa. Kierunki sterowane z CPU (czy jak mu tam) czasami, po zmianie na ledowe, też wymagają "dociążenia". |
Nie wiem, jak w Tygrysku, ale w niektórych motkach z jedną kontrolką kierunków bywała niezła jazda, gdy była ona podłączona pomiędzy lewe a prawe kierunki. Z żarówkami to działa OK, z LED-ami - masz "Awaryjne". Żaróweczka w kontrolce podaje prąd na tę drugą stronę.
|
Cytat:
Zobacz na YouTube albo to : https://www.ebay.co.uk/itm/175793943...BlBMUOCfgOaPYw |
Wymieniałem w XTZ750. Wiem, że to nie ta epoka... Wszystkie kierunki led + przerywacz elektroniczny do kierunków ledowych. Jakiś typowy z sieci. Nie było z tym problemów.
Zmień jeden kierunek, jeśli ta strona przyspieszy, musisz zmienić przekaźnik... |
Cytat:
|
W swoim 800 XC z 2011 zamontowałem przerywacz do LED z alledrogo (prawdopodobnie produkcji chińskiej, taki właśnie pracujący miarowo niezależnie od obciążenia, 12V 2 piny). Trzeba dobrać pasujący do wtyczki.
W motocyklu nie łatwo go znaleźć ponieważ znajduje się w mało intuicyjnym miejscu, pod płytą bagażnika :). Jeśli uda się mi znaleźć później wkleję link. |
Koledzy sprawa wygląda dobrze a nawet bardzo.Miałem to rozbierać w sobotę ale nie wytrzymałem i po pracy prosto do Tigera szukać przekaźnika, próbować.Zadzwoniłem wcześniej do naszego forumowego Szynszyla i opisałem temat.Stwierdził że przy nowszych sprzętach może być tak że założę kierunki LED w instalację i będą działać - miał rację w co wątpiłem.Odkręciłem płytę za siedzeniem, zmieniłem kierunki-zapłon-prawy-lewy-działają ! Mrugają energicznie z odstępami jak trzeba,bez porównania do żarówek.
|
Cytat:
Szynszyl dawaj telefon do siebie:D |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:05. |