Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Trochę dalej (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76)
-   -   5 dni w Alpach - sierpień 2024 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=46328)

Danny 20.08.2024 10:37

5 dni w Alpach - sierpień 2024

58 Załącznik(ów)
Wyrwałem się w długi weekend na 5 dni w Alpy Afrą CRF1000. Moto zatargałem pod Monachium na przyczepce (składany Marathon, ta na której nic cięższego niż 100 kg nie da się zawieźć dalej niż 100 km), stamtąd objazdówka Austria-Włochy przełęczami i na azymut lokalnymi ścieżkami. Tak się składa że zrobiłem przy okazji kilka zdjęć więc pomyślałem sobie że je tutaj zamieszczę. Miłego łobglądania!

Emek 20.08.2024 10:49

https://media4.giphy.com/media/A38Yk...d=200.gif&ct=g
:Thumbs_Up:

ramires 20.08.2024 10:54

Pięknie!

ArtiZet 20.08.2024 12:46

Pieknie :Thumbs_Up:
Możesz wrzucić trasę z mapą ??
Coś podobnego mi chodzi po głowie.

Artek 20.08.2024 12:55

Kalędarzowe te foty.
Zazdraszczam!

Danny 20.08.2024 13:19

Cytat:

Napisał ArtiZet (Post 858904)
Pieknie :Thumbs_Up:
Możesz wrzucić trasę z mapą ??
Coś podobnego mi chodzi po głowie.

Z trasą/mapą będzie problem bo tym razem z założenia miało być sporo improwizacji jako że prognozy były korzystne na pierwsze 3 dni pobytu a potem w całych Alpach miało przez kilka dni rzygać gradem. W związku z taką prognozą i propozycją dawno niewidzianego kolegi żeby go odwiedzić, zdecydowałem że skupię się na obszarze w promieniu 200 km od jego chaty pod Monachium, żeby mieć możliwość szybkiej powrotnej teleportacji jeśli rzeczywiście pogoda miałaby się tak skindolić jak to prognozowano. Ostatecznie czwarty dzień wypadł bezdeszczowo a tylko powrót do bazy piątego dnia był w ulewnym deszczu. Dzień przed wyjazdem sprawdziłem kilkudniową prognozę warunków na szczycie Großglocknera (bo tam chciałem wrócić), okazało się że najlepsza jest na pierwszy dzień więc tam zacząłem, kolejnego dnia Nockalmstrasse (też z listy koniecznych powrotów) a potem już sobie rzeźbiłem wieczorami w zależności od układu meteo, to odwiedzając przełęcze które widziałem 4 lata temu (szczegółowy plan TUTAJ), to jadąc do tych których wtedy nie udało mi się odwiedzić, a pomiędzy nimi układając jakąś stromą i krętą trasę w TomTomie.

Jak chcesz to możemy się zdzwonić jak już będziesz zdecydowany, miał termin i podchodził do planowania - chętnie pomogę.

consigliero 20.08.2024 14:54

1 Załącznik(ów)
Z ciekawości zaglądnąłem na mapkę i kategorię must see. Kiedyś byłem na wszystkich i w pamięci zostały dwa, pierwsze i trzecie. Natomiast ostatnie to z kategorii byłem ale nawet nie zapamiętałem że tam były jakieś serpentyny, widocznie na tą miejscówkę nie starczyło pamięci operacyjnej, ale mam fotkę

radiolog 20.08.2024 15:46

Coś zaniżyłeś możliwości przyczepy , że max 110 km/h to się mogę zgodzić , z resztą setek będę polemizował

Danny 20.08.2024 16:03

Cytat:

Napisał consigliero (Post 858916)
Z ciekawości zaglądnąłem na mapkę i kategorię must see. Kiedyś byłem na wszystkich i w pamięci zostały dwa, pierwsze i trzecie. Natomiast ostatnie to z kategorii byłem ale nawet nie zapamiętałem że tam były jakieś serpentyny, widocznie na tą miejscówkę nie starczyło pamięci operacyjnej, ale mam fotkę

W sumie faktycznie dwa słowa wyjaśnienia do tej mapki się należą bo tak na sucho wygląda cokolwiek dziwnie. Pisałem już o tym w tym wątku, wtedy wyznaczyłem sobie trasę z Wiednia do Monako i na jej szlaku poprzypinałem przełęcze dzieląc je na dwie kategorie: tych które muszę koniecznie zobaczyć i tych które mogę ominąć jeśli czasu nie starczy. Potem, po zakończeniu tamtego tripu, wrzuciłem do trzeciej kategorii - odwiedzone - wszystkie te przełęcze które udało mi się wtedy zobaczyć. Czyli w szczególności oznacza to że Col de Braus nie jest jakimś alpejskim cudem :) tylko była wprost na szlaku i uznałem że trzeba ją zaliczyć. Koniec końców pewnie nie starczyło czasu albo pogoda się tam skiepściła ale widzę że niewiele wtedy straciłem :)

Timmelsjoch udało się odwiedzić w tym roku i w mojej pamięci też zapadnie na długo :Thumbs_Up: Gavia była tym razem za daleko więc czeka na trzecie podejście, myślę że już w przyszłym roku - dzięki Tobie teraz wiem że nie mogę jej odpuścić :Thumbs_Up:

Cytat:

Napisał radiolog (Post 858919)
Coś zaniżyłeś możliwości przyczepy , że max 110 km/h to się mogę zgodzić , z resztą setek będę polemizował

Tak się podśmiechuję z komentarzy które kiedyś dostałem jak pokazałem kolegom zdjęcie tej przyczepki. Wożę nią CRF300 i CRF1000 i dopiero te 250kg Afry pozwalają tej przyczepce pokazać swoje możliwości, fajnie się to wszystko stabilizuje pod takim obciążeniem i super działa amortyzacja.

Prędkość faktycznie na całej trasie utrzymywałem 110 i żadne z tych biednych 8'' kółek mi nie eksplodowało, czym też mnie próbowano straszyć - no ale ja je nabijam odpowiednim ciśnieniem każdorazowo przed wyruszeniem w trasę plus zabieram ze sobą zapasowe koło do podmianki w razie awarii.

Jestem mega zadowolony z tej przyczepki, w moich scenariuszach sprawdza się doskonale :Thumbs_Up:

luk2asz 20.08.2024 17:01

Cytat:

Napisał Danny (Post 858921)
W sumie faktycznie dwa słowa wyjaśnienia do tej mapki się należą bo tak na sucho wygląda cokolwiek dziwnie. Pisałem już o tym w tym wątku, wtedy wyznaczyłem sobie trasę z Wiednia do Monako i na jej szlaku poprzypinałem przełęcze dzieląc je na dwie kategorie: tych które muszę koniecznie zobaczyć i tych które mogę ominąć jeśli czasu nie starczy. Potem, po zakończeniu tamtego tripu, wrzuciłem do trzeciej kategorii - odwiedzone - wszystkie te przełęcze które udało mi się wtedy zobaczyć. Czyli w szczególności oznacza to że Col de Braus nie jest jakimś alpejskim cudem :) tylko była wprost na szlaku i uznałem że trzeba ją zaliczyć. Koniec końców pewnie nie starczyło czasu albo pogoda się tam skiepściła ale widzę że niewiele wtedy straciłem :)

Timmelsjoch udało się odwiedzić w tym roku i w mojej pamięci też zapadnie na długo :Thumbs_Up: Gavia była tym razem za daleko więc czeka na trzecie podejście, myślę że już w przyszłym roku - dzięki Tobie teraz wiem że nie mogę jej odpuścić :Thumbs_Up:

Tak się podśmiechuję z komentarzy które kiedyś dostałem jak pokazałem kolegom zdjęcie tej przyczepki. Wożę nią CRF300 i CRF1000 i dopiero te 250kg Afry pozwalają tej przyczepce pokazać swoje możliwości, fajnie się to wszystko stabilizuje pod takim obciążeniem i super działa amortyzacja.

Prędkość faktycznie na całej trasie utrzymywałem 110 i żadne z tych biednych 8'' kółek mi nie eksplodowało, czym też mnie próbowano straszyć - no ale ja je nabijam odpowiednim ciśnieniem każdorazowo przed wyruszeniem w trasę plus zabieram ze sobą zapasowe koło do podmianki w razie awarii.

Jestem mega zadowolony z tej przyczepki, w moich scenariuszach sprawdza się doskonale :Thumbs_Up:

Lubie te rejony, tydzień po Tobie byłem z synem, też z Marathonem i też z Afryką, więc doskonale rozumiem sarkazm :-). Foty ladne ale ciekaw jestem ich beż filtrów:-)

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:33.